Principală  —  IMPORTANTE   —   Un fost polițist a fost…

Un fost polițist a fost reținut de PCCOCS în dosarul filării a 2 procurori care investighează dosarul fraudei bancare

Încă o persoană a fost reținută în cazul proceului penal deschis pe marginea filajului ilegal efectuat de un grup de foști angajați ai sistemului de drept în privința a 2 procurori care investighează dosarul fraudei bancare.

Potrivit Mariei Vieru, reprezentantei Procuraturii Generale, este vorba despre un fost polțist care a fost reținut astăzi de către Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale. Alte detalii nu au fost oferite deocamdată.

Este cea de-a 5-a persoană reținută în cadrul acestui proces penal. La 3 noiembrie, Procuratura Generală a anunțat că patru foști angajați ai poliției au fost reținuți pentru filarea zilnică, timp de aproximativ o săptămână, a doi procurori din cadrul Procuraturii Anticorupție, responsabili de investigarea fraudei bancare.

Respectivul proces penal a fost declanșat în baza plângerilor depuse de către cei doi procurori care au semnalat despre acțiunile ilegale, comise asupra lor și familiilor acestora. În cadrul documentării cazului, acțiunile abuzive s-au confirmat, patru indivizi fiind reținuți de PCCOCS de comun cu SPIA al MAI.

Aceștia s-au dovedit a fi foști polițiști, care au fost cooptați pentru serviciul de securitate al unui important figurant în dosarul fraudei bancare. Fiind audiați, aceștia au recunoscut filarea, filmarea și înregistrarea procurorilor, menționând că au acționat la indicație, în scopul identificării unor eventuale vulnerabilități în viața privată a oamenilor legii, pentru ulterioara lor discreditare, menită să le afecteze reputația și a-i împiedica să-și exercite atribuțiile funcționale.

Cei patru reținuți sunt Valentin Corlăteanu, fost șef la P-9, Pruncul, tot el, ex-director adjunct al Departamentului Instituții Penitenciare (DIP), actuala Administrație Națională a Penitenciarelor (ANP), Vitalie Munteanu, fost șef al P-13, Gheorghe Sîrbu, ex-șef al Serviciului Securitate a P-13 și Ion Vîrtosu, ex-șef al serviciului Educativ din P-13. 

Potrivit unor surse din Procuratura Generală, „figurantul important din dosarul fraudei bancare” pentru care patru foști polițiști au organizat acțiuni de filaj în privința a doi procurori de la Procuratura Anticorupție este Ilan Șor, președintele Partidului Șor și unul dintre cei mai importanți „actori” din dosarul fraudei bancare.

Pe lângă cele patru persoane reținute, ZdG a aflat că în dosar sunt vizați Veaceslav Ceban, fostul viceministru de Interne și fost șef în cadrul Departamentului Instituții Penitenciare (DIP), dar și Petru Bârcă, fost șef adjunct la DIP. Cei doi nu au fost însă reținuți, pentru că ar fi părăsit țara și se află în România, deținând și cetățenia română.