„Oamenii, dacă le ceri ajutorul, vin!”. Soluții pentru stigmatizarea legată de Covid-19

În episodul de azi vorbim despre cine sunt cei care trebuie să gestioneze partea emoțională, relațiile interumane atunci când vine vorba de un virus necunoscut? Autoritățile? Societatea civilă? Poate influencerii? Sau poate fiecare dintre noi? Și ce faci atunci când ai peste 50 de mii urmăritori pe instagram și într-o bună zi ai testul pozitiv la Covid-19?

Poți asculta episodul aici:

La acest subiect am vorbit și cu Elena Cernăuțeanu,  master în sănătate publică, reprezentantă a Oficiului Avocatului Poporului. Am discutat despre soluțiile pentru stigmatizare la nivel colectiv. Ce ar trebui sa facă autoritățile, societatea civila, pentru a combate stigmatizarea? 

„Cu regret, ne dăm bine seama că percepția statului despre rolul societății civile este unul eronat. Din contra, în această perioadă Statul ar trebui să colaboreze mult mai strâns cu societatea civilă, în vederea combaterii fenomenului stigmatizării asociat cu boala.

Se cunoaște faptul că mai ales la nivel local, reprezentanții societății civile sau activiștii locali, au un impact pozitiv printre cetățeni. De acest lucru ar trebui să țină cont autoritățile și să elaboreze planuri de acțiuni comune, pentru informarea corectă a populației despre impactul epidemiei de coronavirus.”

Sper că povestea Tanyei și informațiile de mai sus ți-au fost utile. Iată câteva recomandări finale din partea OMS:

  • nu-ți fie frică să vorbești despre Covid-19
  • informează-te. Atunci când vorbești despre Covid-19, bazează-te pe informații științifice și ultimele recomandări ale medicilor
  • vorbește pozitiv și pune accent pe eficiența măsurilor de prevenție și tratament existente
  • pentru majoritatea oamenilor coronavirusul este o boală care poate fi învinsă, există pași simpli pe care putem să-i urmăm ca să ne protejăm pe noi și cei din jurul nostru
  • pune accent pe eficiența măsurilor de protecție dar și pe necesitatea de apela la testare și tratament cât mai rapid.

Aici poți asculta toate cele patru episoade ale podcastului „Cealaltă pandemie”:

Podcastul „Cealaltă pandemie” este elaborat în cadrul eforturilor de răspuns la pandemia COVID-19 ale Organizației Mondiale a Sănătății în Moldova, Uniunii Europene și oficiului ONU pentru drepturile omului.

Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Iași și am acumulat o experiență de peste 10 ani în presa scrisă, televiziune, podcasting și presă online. Am lucrat și în domeniul jurnalismului financiar, comunicării guvernamentale și corporative. Îmi împart viața între Spania și Moldova și cred că scrisul are puterea de a schimba lumea.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.