6 noiembrie 2020. COVID-19, PE SCURT: 935 cazuri noi de infectare. 330 000 mănuși și 210 pulsoximetre, repartizate în spitale

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

Pe Aeroportul din Chișinău, un dispozitiv alertează dacă oamenii nu poartă corect masca de protecție

  • Pe Aeroportul Internațional Chișinău  a fost instalat un dispozitiv care alertează dacă pasagerii nu poartă corect masca de protecție. „ Pentru a vă asigura un zbor sigur, la intrare este instalat un dispozitiv de măsurare a temperaturii și dacă purtați mască de protecție, în caz că masca nu este purtată sau este pusă incorect, dispozitivul începe sa alerteze”, se arată în mesajul Aeroportului de pe pagina sa de Facebook. 

330 000 mănuși și 210 de pulsoximetre au fost repartizate în toate spitalele

  • 330000 mănuși au fost repartizate în toate spitalele și alte instituții medicale din țară. Donația vine din partea Uniunii Europene și OMS în cadrul inițiativei UE „Solidari pentru sănătate” de combatere a pandemiei COVID-19 în țările Parteneriatului Estic, inclusiv Republica Moldova. Mănușile fac parte din echipamentele personale de protecție indispensabile pentru lucrătorii medicali. În cadrul aceleași inițiative, 210 pulsoximetre au fost repartizate în toate spitalele, mai multe maternități și alte instituții medicale din țară. Pulsoximetru măsoară pulsul și nivelul de saturație de oxigen în sânge. Majoritatea oamenilor trebuie să aibă o saturație în oxigen de cel puțin 89-90% pentru a-și menține celulele sănătoase. Iar un nivel prea scăzut de oxigen din sânge poate suprasolicita inima și creierul. Astfel, pulsoximetrul este practic primul dispozitiv medical aplicat pentru a monitoriza pacienții bolnavi de COVID-19 și nu numai lor, inclusiv cei încadrați în terapia cu oxigen.

Starea de sănătate a maestrului Nicolae Botgros: se atestă o dinamică pozitivă

  • Nicolae Botgros, care a fost diagnosticat anterior cu COVID-19, se simte mai bine. „Vreau să menționez că există o dinamică pozitivă. Imagistic se atestă resorbția inflamației pulmonare. Saturația este una bună, iar statutul psihologic este unul pozitiv. Tactica de tratament a maestrului a fost coordonată și cu Spitalul Universitar din Paris care a confirmat tratamentul corespunzător”, a menționat ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu. Nicolae Botgros a fost internat în stare gravă la Institutul de Medicină Urgentă din capitală pe 27 octombrie, fiind infectat cu noul tip de coronavirus.

67 de state au fost incluse în lista statelor pentru care se impune autoizolarea la intrarea în Republica Moldova

  • Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a aprobat Lista statelor pentru care se impune regimul de autoizolare la intrarea persoanelor pe teritoriul Republicii Moldova, care intră în vigoare din 09 noiembrie 2020. Aceasta include 67 de state. Indicatorul pentru includerea în listă a statelor pentru care se impune regimul de autorizolare la intrarea persoanelor în Republica Moldova reprezintă incidența cazurilor de infecție cu COVID-19 mai mare sau egală cu 50 de cazuri la 100.000 populație. Lista poate fi văzută AICI. 

 „Aleg să mă simt Bine”: Program de sprijin psiho-emoțional pentru elevi

  • „Aleg să mă simt bine” este un program destinat elevilor, dezvoltat cu participarea lor directă  și  care își propune să-i ajute în menținerea sănătății mintale pentru a gestiona eficient multiplele stări emoționale în contextul provocărilor cauzate de pandemia virusului COVID-19. Programul include 10 video-uri interactive, care vor fi difuzate în perioada noiembrie-decembrie 2020. Fiecare material video va cuprinde câteva întrebări ale elevilor și răspunsurile oferite de diverși specialiști: psihologi, experți în educație, specialiști IT, alți experți. Întrebările vor fi colectate de către membrii Consiliului Elevilor din Învățământul General și Consiliul Elevilor din Învățământul Profesional Tehnic și vor cuprinde un spectru larg de subiecte. Cele 10 video-uri vor fi publicate săptămânal  în fiecare sâmbăta, la ora 12:00 pe pagina de Facebook a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării,  pe pagina de Facebook a Centrului Media pentru Tineti și Fondului Națiunilor Unite pentru Populație  (UNFPA Moldova), precum și pe pagina web  www.tineri.md.

Plățile pentru testarea angajaților la COVID-19, neimpozitate

  • Guvernul a aprobat un proiect, care prevede stabilirea unui regim fiscal special pentru plățile efectuate de angajator pentru testarea salariaților în vederea identificării virusului Covid-19. Respectiv, s-a stabilit că cheltuielile suportate de angajator în acest scop vor fi recunoscute spre deducere în scopuri fiscale, cu condiția confirmării documentare a acestora. Documentul prevede și asigurarea achitării în continuare a indemnizațiilor unice angajaților infectați cu COVID-19 ai ANSP, Instituții medicale MAI, MA, ANP, și IMSP.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.