Linkuri accesibilitate

Cristian Preda: Cetățenii trebuie să înțeleagă că felul cum a fost gestionată țara de Dodon e dezastruos


Cristian Preda, politolog, fost europarlamentar
Cristian Preda, politolog, fost europarlamentar

Câtă atenție stârnesc alegerile prezidențiale din Republica Moldova pentru experți, observatori și oficiali și, în general pentru opinia publică din exterior?

Și de ce această atenție – dacă se manifestă mai pronunțat cumva - pentru evoluția evenimentelor, acum, în acest mic stat din vecinătatea europeană? Valentina Ursu a stat de vorbă cu politologul Cristian Preda despre atenția suscitată în exterior de scrutinul prezidențial din Republica Moldova, dar și, între altele, despre modul în care sunt deseori răstălmăcite lucrurile privind relația UE cu statele vecine.

Cristian Preda: Cetățenii R. Moldova ar face bine să-i spună „la revedere” lui Dodon
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:11 0:00
Link direct

Europa Liberă: Să vorbim despre miza acestor alegeri prezidențiale din R. Moldova. Se pare că a început să crească interesul și pe plan extern pentru aceste alegeri, se duelează cei care s-au duelat și-n 2016, bătălia politică se duce între Maia Sandu și Igor Dodon. Cum sunt urmărite aceste alegeri din afară?

Cristian Preda: „Sunt foarte interesante, nu doar pentru că se repetă finala de acum patru ani, ci și pentru că, după turul doi, lucrurile stau mult mai diferit, adică vocea proeuropenilor s-a auzit mult mai puternic încă din primul tur, în timp ce în jurul lui Dodon e, evident, un sprijin mai slab pentru el, iar taberele cu care a mai fost asociat, lucrurile nu stau nici ele foarte bine.

E firesc, pe de altă parte, ca întreaga Europă să fie interesată de ce se întâmplă în Moldova, pentru că e o țară din vecinătatea estică, o țară care are, cel puțin pentru o parte importantă a pieței europene, și de asta toată lumea se uită spre Chișinău și restul țării, nu doar spre America, unde se țin, tot zilele astea, alegeri.”

Europa Liberă: Citez o declarație, din multiplele pe care le-a făcut Igor Dodon, spunând că victoria Maiei Sandu ar șubrezi relațiile cu Moscova și a avertizat că, dacă lidera PAS va ajunge președinta R. Moldova, va sta cu mâna întinsă la Occident, la europeni, pentru a primi credite de acolo. Ce mesaj transmite și pentru cetățenii R. Moldova, dar și pentru partenerii externi, atunci când avansează aceste declarații, Igor Dodon?

Cristian Preda: „Cred că dl Dodon, deși e președintele în funcție, are o reprezentare foarte eronată asupra relațiilor externe. Adică, vorbind despre mâna întinsă, ne lasă să înțelegem că așa a înțeles Domnia Sa rolul președintelui. Și e regretabil că a făcut-o, pentru că, nu-i așa?, orice țară merită respect, nu te pleci în fața unui străin. Relația cu UE și cu statele vecine, în general, statele terțe, relația nu este una de dominație și, respectiv, de supunere. Voința cetățenilor este determinată și de aceea cînd alegerile se fac potrivit regulilor internaționale, rezultatul lor este recunoscut de UE. S-a văzut – în Belarus, nu s-au ținut alegerile în regulă și UE a spus: nu recunoaștem ce s-a întâmplat acolo. În R. Moldova, pentru turul întâi s-au petrecut foarte bine, cetățenii R. Moldova și-au exprimat o opțiune diferită de cea din 2016 și nu înțeleg de ce dl Dodon pune totul în acest ambalaj al propriului servilism față de Moscova, pentru că asta ne lasă să înțelegem, nu? Că dânsul, ca președinte, s-a pus în postura aceasta, și Maia Sandu, dacă va deveni președinte, nu va face așa ceva. Păi, e foarte bine că nu va face așa ceva, pentru că nu e vorba de supunere, nu suntem într-o logică imperială aicea, nici în raport cu Moscova, nici în raport cu Bruxelles. Trăim în 2020, curând vom fi în 2021 și e bine că lucrurile se schimbă în Moldova.”

Europa Liberă: Dar cum ar fi arătat R. Moldova, dacă nu ar fi această asistență financiară, și nu numai financiară, acest sprijin din afară?

Buna guvernare înseamnă să nu fie cineva deasupra legii

Cristian Preda: „UE sprijină și Moldova, cum sprijină și alte țări din vecinătatea sa, pornind de la niște reguli, și anume de la buna guvernare. De asta, atunci când lucrurile au derapat, UE a spus: Nu mai dăm sprijin pentru tot felul de proiecte de dezvoltare, și economică, și de consolidare politică, pentru că există niște valori pe care europenii le prețuiesc. Buna guvernare înseamnă să nu fie cineva deasupra legii, buna guvernare înseamnă să cheltuiești banul public cu responsabilitate, nu să-l vâri în buzunarele unor parteneri. Toată lumea știe, de fapt, aceste lucruri. Din păcate, și Dodon , și alți predecesori de-ai lor s-au învățat cu reguli ale unei proaste guvernări și au încercat să țină, într-adevăr, cetățenii R. Moldova, de orice etnie și de orice religie ar fi ei, în subdezvoltare, i-a obligat să plece din țară - și câți sunt cei care nu și-au găsit un rost în altă parte decât acolo unde s-au născut! De asta și avem participarea asta la vot impresionantă în străinătate!

Oamenii doresc încă să-și spună cuvântul în privința R. Moldova, să participe la viața politică. De asta mi s-a părut că e o mare greșeală să-i tratezi pe acești oameni cu dispreț. Și Dodon repetă greșeala pe care au făcut-o liderii PSD din România, trebuie de spus acest lucru. Și aceștia au privit cu dispreț la românii din străinătate, pe mulți au vrut să-i împiedice să voteze, n-au deschis secții de vot și așa mai departe. Orice cetățean merită respectul politicienilor, indiferent de opțiunile lor. Nu sunt de acord cu opțiunea asta, dar să-i jignim pe contracandidați sau să-i jignim pe cetățeni pentru că nu votează Dodon, asta e ridicol. Acuma eu mai am un comentariu, în care încerc să leg lucrurile cu declarațiile dlui Narîșkin, care au precedat cu câteva săptămâni scrutinul. Dl. Narîșkin sugera atunci că s-ar pregăti lucruri spectaculoase...”

Europa Liberă: O revoluție colorată.

Cristian Preda: „... o revoluție colorată. De fapt, cred că dânsul anunța neputința lui Dodon de a câștiga prin fraudă. Și s-a văzut că, atâta timp cât scrutinul a fost în regulă, Dodon n-a ieșit pe primul loc. Și anunța, într-un fel sau altul, că rușii își iau mâna de pe Dodon. Cred că ăsta este mesajul principal. Și e foarte bine că se întâmplă așa. Trebuie să decidă cetățenii. Dacă o majoritate a cetățenilor decid că Maia Sandu ar trebui să fie președinte și persoanele și-ar dori să fie așa, ea va conduce această țară mult mai bine decât a făcut-o Dodon.”

Europa Liberă: Pentru că totuși aceste alegeri au loc pe fundal de pandemie, condițiile sunt mult mai dificile. Alegeri au avut loc și în România, am văzut că le-a trecut cu bine. Igor Dodon, iarăși, o acuză pe Maia Sandu că , dacă va câștiga aceste alegeri, va lua exemplu de la statele UE și va închide total țara pe o perioadă de câteva luni, din cauza acestei pandemii de COVID-19. Cum ar trebui cetățeanul să înțeleagă ce spune actualul președinte?

Cristian Preda: „Cetățenii trebuie să înțeleagă, în primul rând, că felul cum a fost gestionată țara de Dodon e dezastruos. Pentru că au fost în Moldova, înainte să fie valul ăsta doi în Europa, rate de îmbolnăvire mult mai mari decât în alte părți din Europa. Și atunci ar trebui trași la răspundere și Dodon, și primul-ministru, pentru felul în care au gestionat situația, pentru felul, în general, în care a dat politica de sănătate în R. Moldova. Așa că, până să profețească Dodon ce se întâmplă cu Moldova când ajunge Maia Sandu, ar trebui să se uite la ce-a făcut în ultimele luni și să dea seamă pentru asta. Pentru că în ziua votului îi apreciem pe guvernanți. Maia Sandu nu e la guvernare acuma. Cât a fost pentru câteva luni prim-ministru, Moldova a câștigat în credibilitate enorm, chiar dacă au fost doar câteva luni. Și, dacă cetățenii R. Moldova, de orice limbă, de orice religie ar fi, își doresc să aibă o țară mai respectată în lume, eu cred c-ar face bine să-i spună la revedere lui Dodon.”

Europa Liberă: Dar cum ar trebui să clădească relația cu vecinii, pentru că Igor Dodon a fost mult criticat că nu a reușit să aibă dialog la nivel înalt cu omologii săi de la București și de la Kiev? Cum ar trebui să evolueze cooperarea moldo-română, de exemplu, după aceste alegeri?

Cristian Preda: „Ar trebui să se revină la civilitate, la dialog constant. Nici unul dintre președinții Moldovei nu a avut relații atât de proaste cu Bucureștiul, nici Voronin, nici ceilalți, cu atât mai puțin, nu au fost în starea asta de tensiune cvasipermanentă cu Bucureștiul. Și președintele Iohannis și câțiva miniștri de externe au încercat toate căile prin care se putea, cât de cât, dialoga, dar e clar pentru toată lumea, și la București, și la Chișinău, și în întreaga Europă, că Dodan a fost un bolovan, o piedică uriașă în relații normale cu un vecin important, aș zice, ca să nu spun că totuși e cel mai important vecin al R. Moldova.”

Europa Liberă: Și relația cu Kievul cum ar trebui să continue?

Cristian Preda: „Și aici este mult de construit, pentru că Ucraina a trecut și ea prin mult transformări de când Dodon a fost ales președinte, în cursul acestui mandat, și evident că ucrainenii sunt un partener important și pentru R. Moldova, și pentru România, și o nouă direcție la Chișinău ar ajuta enorm tot contextul regional, asta este evident. Eu îmi păstrez optimismul și îmi îngădui să le sugerez cetățenilor R. Moldova din țară, din afara țării, să meargă în număr mare și să-și spună voința.”

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG