Produsele de brand nu se vând pe stradă sau la piață. Cum să nu cumpărăm lucruri contrafăcute

1537778241201-3246-S4

Contrafacerea afectează actualmente toată gama de produse existente pe piața, pornind de la produsele alimentare si băuturile alcoolice, cafeaua si condimentele, parfumurile de lux si încălțămintea de firma, detergenții, ochelarii de soare, ceasurile, jucăriile, produsele software si terminând cu pietrele prețioase. Cum să ne protejăm de produse contrafăcute vă povestim mai jos.

Practic, tot ce se vinde are un echivalent contrafăcut, iar falsurile se întâlnesc la tot pasul. De multe ori, însă, produsele contrafăcute sunt atât de bine realizate, încât la prima vedere pot induce in eroare chiar si cumpărătorul avizat. Astfel, pentru toata lumea este foarte important de a identifica un produs original de unul contrafăcut.

Contrafacerea presupune în esență una din umătoarele operații:

# Imitarea frauduloasă în scopul inducerii în eroare a consumatorului pe baza asemănării cu produsul original;

# Reproducerea identică sau parțial identică a unei mărci înregistrate pentru produse identice sau similare;

# Fabricarea etichetei, ambalaje de orice fel, conținând reproduceri ale mărcii sau profitarea de renumele unei mărci notorii.

# Operațiuni asimilate contrafacerilor sunt și inducerea în eroare a consumatorului prin punerea în circulație a unor produse purtând o denumire fonetic asemănătoare unei mărci înregistrate, pentru produsele identice sau similare.

Cum eviți produsele contrafăcute, potrivit Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței.

# Analizează calitatea produsului. Mărfurile care încalcă drepturile au adesea un nivel calitativ mai mic decât cel al originalelor.

# Are grijă la prețurile neobișnuit de mici. Deși nu toate falsurile sunt vîndute la un preț mai mic decât originalele, un preț suspect de scăzut reprezintă încă un bun indicator.

# Amplasarea. Mărcile de lux, cosmeticele, produsele farmaceutice, piesele de mașini originale etc. nu sunt vândute de comercianți itineranți pe stradă sau în piețe.

# Analizează cu atenție ambalajul. Ambalarea mărfurilor care încarcă drepturile este deseori inestetică și nu indică adresa producătorului și a importatorului. Mai mult, mulți titulari de drepturi își marchează produsele cu holograme, numere de control și alte masuri de securitate. Acestea vă pot ajuta să vă dați seama dacă produsul este original sau nu.

# Verifică dacă mărcile comerciale sunt afișate corect. La prima vedere, un produs care încalcă drepturile poate să fie identic cu cel original. Cu toate acestea, la o privire mai atentă, este posibil să identificați unele diferențe. De exemplu, logo-urile pot fi reproduse greșit, iar mărcile înregistrate pot fi reprezentate în mod deliberat sau accidental greșit.

# Când achiziționați bunuri de pe internet, nu ezitați să adresați întrebări precise vânzătorilor sau persoanelor care licitează bunul respectiv pentru a obține mai multe informații cu privire la lanțul de aprovizionare și pentru a vă asigura că mărfurile provin dintr-o sursă legală.

# Verificați manualul de instrucțiuni. Conform legislației trebuie să fie în limba de stat.

# Dacă aveți dubii, contactați sau verificați site-ul Web al producătorului produsului original. Mulți titulari de drepturi publică informații pe site-urile lor pentru a ajuta clienții să detecteze falsurile, inclusiv imagini și descrieri ale originalelor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente