„Demagog: buletin de Chișinău”, cele mai importante știri false și dezinformări ale săptămânii trecute din Republica Moldova

Mădălin Necșuțu
06/11/2020

Alianța Internațională a Jurnaliștilor România (AIJR) a lansat cea de-a 9-a ediție a „Demagog. Buletin de Chișinău”, un produs media de demontare a știrilor false și propagandei în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale de la Chișinău. 

Vă prezentăm mai jos concluziile jurnaliștilor din echipa „Demagog” legate de unele dintre cele mai profunde intoxicări mediatice de săptămâna trecută:

Ultima săptămână de fake-news pre-electoral a avut cam de toate: narațiuni care au fost învârtite de-a lungul întregii campanii electorale, povești mai vechi, trecute din repertoriul URSS în cel al Rusiei lui Putin, degete ațintite acuzator spre dușmanii dinăuntru și spre cei care pândesc dinspre Apus. Am aflat, din nou, că Maia Sandu e mână-n mână cu oligarhul Plahotniuc și că doar mimează lupta anti-corupție, al cărei exponent adevărat este Igor Dodon. În spatele Maiei se mai află și americanii și ONG-urile, care pregătesc o revoluție colorată, în timp ce alături de Igor Dodon nu sunt nici măcar consilierii ruși fotografiați la sediul lui de campanie – acela e doar un fake news menit să-l discrediteze. Din așa o săptămână n-aveau cum să lipsească vigilenții analiști Sputnik, care observă că al doilea lider important al opoziției, Andrei Năstase, incită la război civil. De război, dar unul ceva mai vechi, a scris și ambasada Rusiei la Chișinău, nemulțumită că unii au obrăznicia de a-și aminti că URSS a început războiul mondial ca agresor, ocupând teritorii care nu îi aparțineau. În sfârșit, fostul om forte de la Chișinău, Vladimir Voronin, a ieșit din conul de umbră în care se află, cu tot cu Partidul Comuniștilor, de câțiva ani, pentru a da greutate unei dezinformări cu iz de conspirație a reptilienilor: americanii au arme biologice în Republica Moldova. 

Vă dorim lectură plăcută și vă mulțumim că distribuiți acest buletin:

 

1. Săptămâna Fake News, pe scurt

 

Maia Sandu este sprijinită de oligarhul-fugar Vladimir Plahotniuc

Maia Sandu doar mimează lupta anti-corupție, în realitate fiind o exponentă a corupților, sprijinită de oligarhul-fugar Vladimir Plahotniuc. Aceste legături au fost practic oficializate odată cu anunțul partidului Pro-Moldova, fondat și condus de fostul președinte al Parlamentului Andrian Candu, un apropiat al lui Vladimir Plahotniuc, că o susţine pe Maia Sandu. Naraţiunea a fost lansată cu scopul de a discredita imaginea principalului contracandidat al lui Igor Dodon şi pentru a asocia numele Maiei Sandu cu cel al controversatului politician fugar Vlad Plahotniuc, o rețetă la care s-a mai recurs și în campania electorală din 2016.

Mariana Vasilache

 

Igor Dodon e victima unei campanii de discreditare prin fake news

Președintele Moldovei este ținta unei dezinformări potrivit căreia ar fi sfătuit de consilieri străini (ruși) când, de fapt, opoziția este cea care apelează la consilieri străini (americani, germani, ucraineni, români) și beneficiază de finanțări din exterior. Narațiunea a fost prezentată chiar de Igor Dodon. Acesta a căutat, pe de-o parte, să infirme o investigație potrivit căreia ar fi coordonat de ofițeri de rang înalt din Serviciul de Informații Externe (SVR) al Federației Ruse. Pe de altă parte, Dodon a vrut să dea credibilitate propriilor sale acuzații citând informații secrete la care ar avea acces ca șef de stat. 

Mădălin Necșuțu

Societatea civilă îi cere Maiei Sandu să renunțe la protestele post-electorale

Mai multe organizații non-guvernamentale s-au arătat îngrijorate de intenția opoziției de a organiza proteste stradale dacă Igor Dodon va câștiga alegerile prezidențiale și au condamnat „tentativele de destabilizare post-electorale ale Maiei Sandu”. Organizațiile respective sunt, de fapt, simpatizante/afiliate Partidului Socialiștilor, care îl sprijină pe Igor Dodon, și au reacționat la una dintre principalele narațiuni false din campanie, care a fost promovată inclusiv de Federația Rusă – opoziţia, susţinută din exterior (de Soros, americani, europeni, România) pregăteşte un Maidan (sau o revoluție colorată) la Chişinău, în cazul că va pierde alegerile. 

Mariana Vasilache

Guvernul SUA finanțează societatea civilă pentru a organiza revoluții colorate

Washingtonul caută să obțină controlul unor țări prin intermediul societății civile, pe care o finanțează prin rețeaua de sub umbrela National Endowment for Democracy, conform unei „investigații" publicate pe canalul YouTube @Секрет. Narațiunea vizează și ONG-uri din Republica Moldova implicate în procesul electoral și acreditează ideea că acestea, dar și contracandidata lui Igor Dodon, sunt controlate din exterior. 

Cornel Ciobanu

Andrei Năstase incită la război civil

Andrei Năstase incită la război civil atunci când îi cheamă pe „bărbații în putere” în preajma secțiilor de votare organizate pentru cetățenii din Transnistria, acuză Sputnik Moldova. Narațiunea tratează în ton alarmist apelul real lansat de candidatul la președinție, care a afirmat că vrea să prevină o fraudă electorală masivă. 

Cătălin Gomboș

România a invadat teritoriul sovietic al Basarabiei iar militarii regimului Antonescu au comis crime împotriva minorităților

România a fost o putere fascistă care a invadat, în Al Doilea Război Mondial, actualul teritoriu al Republicii Moldova, iar forțele sale armate au comis crime de război împotriva minorităților din Basarabia. Narațiunea prezentată într-o intervenție a ambasadei Rusiei la Chișinău ignoră realitățile celui de-Al Doilea Război Mondial, când Basarabia a fost invadată și capturată de URSS, în 1940, ca urmare a înțelegerii dintre aceasta și Germania nazistă; decizia României de a intra în război în 1941 a fost motivată de dorința de a-și elibera teritoriile cotropite. Narațiunea ambasadei pune accentul doar pe faptul – real – că regimul Antonescu a comis crime brutale în timpul conflagrației. 

Mădălin Necșuțu

2. Dezinformarea săptămânii 

SUA are arme biologice în Moldova

În Republica Moldova există laboratoare secrete americane în care se testează/produc arme biologice. Narațiunea, publicată anterior de presă, a fost semi-oficializată de fostul președinte al Republicii Moldova, în prezent lider al Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, care l-a întrebat public pe directorul Serviciului de Informații și Securitate despre existența unor laboratoare biologice militare americane pe teritoriul Republicii Moldova. Demersul său a fost preluat în special de presa de limbă rusă din Republica Moldova, precum și de unele instituții media din Rusia. Unele au transformat întrebarea lui Vladimir Voronin în afirmație.

Cornel Ciobanu

3. Narațiunile săptămânii 

  • Maia Sandu este susţinută de oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc și doar mimează lupta împotriva corupției; Igor Dodon este adevăratul luptător anti-corupție. 
  • Presa independentă recurge la fake news pentru a-l discredita pe Igor Dodon. 
  • PSRM și Igor Dodon își fac singuri strategiile electorale și nu amestecă străini în politica internă a Republicii Moldova. 
  • Igor Dodon a purtat o campanie corectă, în care nu și-a atacat adversarii și nu a mințit în ceea ce îi privește. 
  • Toate măsurile luate pentru a dezvolta Republica Moldova vor fi anulate în eventualitatea unei înfrângeri a lui Igor Dodon; în schimb, dacă va câștiga, vor continua proiectele de dezvoltare deja lansate. 
  • În cazul în care alegerile vor fi câștigate de un candidat al opoziției, țara va fi cuprinsă de instabilitate și conflict. 
  • Maia Sandu va pierde alegerile şi pregăteşte proteste post-electorale/un Maidan la Chişinău.
  • Occidentul/SUA controlează opoziția de la Chișinău, în special pe Maia Sandu, dar și ONG-urile, a căror agendă o dictează; intenționează să îi folosească pentru a declanșa o revoluție colorată
  • SUA finanțează societatea civilă prin intermediul National Endowment for Democracy și al organizațiilor aflate sub umbrela sa (National Democratic Institute, în cazul Moldovei); toate acestea sunt instrumente ale guvernului american.
  • În Republica Moldova există laboratoare secrete americane/occidentale care testează/produc arme biologice.
  • Autoritățile de la Chișinău au dreptul să ceară protecția Rusiei împotriva pericolelor proliferate de Occident/SUA.
  • Andrei Năstase incită la război civil. 
  • Opoziția de dreapta vrea să îi priveze de dreptul de vot pe locuitorii Transnistriei, pe care nu îi consideră cetățeni cu drepturi egale ai Republicii Moldova; opoziția încurajează separatismul. 
  • România a fost un stat agresor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și a comis crime împotriva minorităților din Basarabia într-o tentativă de epurare etnică a acestui teritoriu; teritoriul Republicii Moldova a fost, de drept, parte din URSS și deci țintă/victimă a agresiunii. 

4. Inocentul săptămânii

Igor Dodon își respectă contra-candidații și a purtat o campanie electorală curată

Igor Dodon a declarat că a evitat insultele, minciunile și provocările în campania electorală pentru că își respectă contracandidații. Dacă va fi reales, Republica Moldova va cunoaște pacea și stabilitatea; dacă nu, vor urma conflicte și incertitudine.

Cătălin Gomboș

Mădălin Necșuțu
06/11/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii