fbpx

„Dragă deputat(ă), ascultă-mă și pe mine!”. Victimele violenței domestice sunt îndemnate să își spună păsul aleșilor poporului

Violența față de femei și violența în familie reprezintă grave încălcări ale drepturilor omului, care sunt trăite, de regulă, în tăcere. În Republica Moldova, 73% dintre doamne sau domnișoare au suferit din cauza agresiunii psihologice, fizice sau sexuale de la vârsta de 15 ani.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În perioada pandemiei fenomenul s-a agravat. În contextul eforturilor de prevenire a violenței față de femei și celei din familie, Centrul de Drept al Femeilor (CDF), cu susținerea Suediei, lansează campania „Dragă deputat(ă), ascultă-mă și pe mine”.

Inițiativa își propune să sensibilizeze publicul despre gravitatea fenomenului, să îndemne persoanele apropiate victimelor să susțină, să încurajeze victimele să solicite ajutor, dar și să readucă subiectul violenței față de femei și a violenței în familie pe agenda autorităților.

Trimite mesaje către deputați

O parte importantă a campaniei va fi adresată autorităților, în special, deputaților Parlamentului Republicii Moldova, pentru a le atrage atenția asupra provocărilor cu care se confruntă victimele fenomenului. La fel, proiectul îi va atenționa despre necesitatea soluționării acestei provocări, inclusiv, prin asigurarea alinierii cadrului legislativ la standarde internaționale și la cele mai bune practici în domeniu.

Victimele violenței, persoanele lor apropiate, dar și persoanele care nu pot rămâne indiferente față de asemenea cazuri sunt îndemnate să vorbească despre fenomen. Poveștile, mărturiile și opiniile adresate deputaților pot fi trimise către CDF în scris, în format video, audio sau chiar prin poștă.

Acestea vor fi colectate și publicate pe pagina CDF pentru sensibilizarea opiniei publice, cu respectarea confidențialității și păstrarea anonimatului. Totodată, la încheierea campaniei, toate mesajele vor ajunge în cutiile poștale ale deputaților.

Sensibilizarea publicului privind violența în familie

În primele nouă luni ale anului curent, 533 de femei au apelat la serviciile juridice, psihologice şi sociale ale CDF, față de 369 de femei asistate în aceeași perioadă a anului trecut. Doar în luna mai, în perioada carantinei, s-a înregistrat un număr record de 79 de cazuri asistate, dublu faţă de media lunară.

Mesajele pentru deputați pot fi trimise la adresa de e-mail dragadeputat@cdf.md, prin mesaj – pe pagina de Facebook a CDF sau la adresa poștală: Centrul de Drept al Femeilor (CDF), str. M. Kogălniceanu 87, MD-2009, Chișinău, Republica Moldova.
Consiliere juridică pentru victimele violenței în familie poate fi solicitată la numărul de telefon 080080000. Apelul este gratuit.

Articole asemănătoare

Back to top button