/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

/VIDEO/ O femeie a născut chiar la poarta spitalului, aflându-se într-o ambulanță

missing
06 noiembrie 2020, ora 21:18

Practic, niciodată nu știu ce îi așteaptă la următoarea chemare. Așa că adrenalina este mereu la maximum pentru lucrătorii de pe ambulanțe, fiecare zi însemnând o experiența absolut unică. Așa s-a întâmplat și marțea trecută, atunci când o femeie a născut chiar într-o autospeciala. Felcera, care era în tură, a fost nevoită să facă abstracție de emoții și să acționeze ferm și cât mai rapid. Și asta pentru ca, fiind deja la poarta spitalului, a înțeles că exista pericol pentru viața bebelușului. Câteva clipe mai târziu, însă, copilul s-a născut perfect sănătos.

Într-un ritm la fel de alert, Ana Lupașco a pornit de aici, în amiaza zilei de marți. Deși știa că are o chemare la o femeie însărcinată, în vârstă de 38 de ani, la care deja începuseră contracțiile, ea nici nu bănuia că, în mai puțin de jumătate de oră, îi va ține copilul în mâini. Își amintește că a venit la fața locului în 10 minute și era sigură că vor reuși să ajungă la spital.

ANA LUPAȘCO, FELCER DE URGENȚĂ: „Febra, pulsometria, tot era în ordine. Din acuze, avea dureri din 5 în cinci minute. Tensiunea era în normă, nu era încă în travaliu”.

Pe drum, însă, contracțiile femeii s-au întețit și, colac peste pupăză, ambulanța a rămas blocată într-un ambuteiaj. Felcera crede că, dacă șoferii ar fi știut ce se va întâmpla, atunci în autospecială, cu siguranță, i-ar fi acordat prioritate mult mai rapid.

ANA LUPAȘCO, FELCER DE URGENȚĂ: „Pe viaduct, era un trafic mai mare și am fost nevoiți să ne deplasăm cu viteză mai mică”.

Ambulanța a fost nevoită să oprească chiar la poarta spitalului, întrucât copilul nerăbdător vroia să vadă lumina zilei. Aici, a început partea cea mai dificilă, întrucât cordonul ombelical a înconjurat gâtul copilului și exista pericol de sufocare. Însă, datorită acțiunilor prompte ale echipei medicale, copilul, mai exact o fetiță, s-a născut perfect sănătoasă.

ANA LUPAȘCO, FELCER DE URGENȚĂ: „Copilul era în jur de două kilograme, roz la culoare, s-a auzit primul țipăt”.

Mama și copilul au fost spitalizați la Spitalul Clinic Municipal nr. 1 pentru îngrijiri ulterioare, iar echipa de urgență, fără vreo pauză, a pornit la următoarea chemare. Pentru a asista astfel de cazuri, lucrătorii medicali trec o pregătire minuțioasă.

ZINAIDA LAZĂR, FELCER SUPERIOR: „Sunt cursuri pentru perfecționare și specializare pentru toți colaboratorii. Apoi, ei susțin categoriile de calificare. Pentru toate domeniile: și în traumatologie, cardiologie, pediatrie, absolut în toate. Avem oxipulsiometru, infuziomat, aspirator care funcționează, defibrilator, oxigen, suntem dotați cu baloane”.

Totuși, felcera spune că, uneori, cunoștințele medicale nu sunt suficiente, mai ales în situațiile când viitoarele mămici se adresează prea târziu sau aleg să nască la domiciliu, ceea ce poate prezenta un adevărat pericol pentru făt. Deși aceasta este prima dată, când primește o naștere chiar în ambulanță, anterior, a asistat la zeci de nașteri acasă. Un astfel de caz spune că nu-l va uita niciodată.

ANA LUPAȘCO, FELCER DE URGENȚĂ: „Mămica era în baie, copilul era puțin traumatizat și era dificil să luăm pacienta din baie pe brancardă”.

Felcera ne-a povestit că nașterile la domiciliu sunt deseori întâlnite la noi în țară. În ultimul timp, ea a asistat și la câte două pe lună.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram