/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Chiar dacă s-au tratat de Covid-19, pacienții cheltuiesc mii de lei pentru reabilitare

06 noiembrie 2020, ora 21:55

Deși au fost externați și declarați, oficial, de către autorități ca vindecați, lupta cu noul tip de coronavirus continuă pentru oamenii, care deja au petrecut săptămâni în șir, în spital. Ei se plâng de faptul că, după externare, trebuie să scoată din buzunar mii de lei pentru diverse analize, medicamente și proceduri. Mai nou, ei se văd nevoiți să plătească… și pentru aer. Și asta din motiv că, după ce iese din spital, mulți foști pacienți continuă să respire cu dificultate și deseori simt că se înădușă. Prin urmare, majoritatea închiriază concentratoare de oxigen.

După un concentrator de oxigen a venit și acest bărbat. El ne-a povestit că socrul lui, medic de profesie, s-a îmbolnăvit de coronavirus și a fost în stare gravă la spital timp de două luni, iar recent, a fost externat. Însă după orice efort minim sau chiar și atunci când stă pe loc, bărbatul se înădușă, așa că medicii i-au prescris oxigenoterapie.

Compania care oferă în chirie concentratoarele de oxigen i-a dat bărbatului ultimul aparat pe care îl mai aveau disponibil. Responsabilii ne-au spus că, în țara noastră, cererea pentru astfel de aparate a fost mereu mică, dar odată cu începutul pandemiei, a crescut brusc. Acum, au în total peste 100 de concnetratoare, dar toate sunt pe la casele celor ce s-au externat.

ION LUPU, DIRECTOR VÂNZĂRI: „Într-o zi poate să fie cinci, în altă zi – 30 de pacienți. Ne sună, noi nu facem față. Nici producătorul în SUA nu face față. Producătorul nu reușește să facă atâtea concentratoare. Toate țările solicită, începând cu SUA, Europa”.

Așa că firma a întocmit o listă de așteptare, în care sunt înscriși pacienții care vor beneficia de aparat imediat ce vreunul se eliberează.

ION LUPU, DIRECTOR VÂNZĂRI: „Toate sunt în uz, la pacienți. Am mai primit câteva concentratoare. Sunt 10 persoane în listă”.

Deoarece și în spitale numărul de concentratoare de oxigen este destul de mic, mulți pacienți le iau în chirie chiar și pentru perioada în care sunt în staționar. Deși chiria pentru o lună costă peste 1000 de lei, oamenii nu se prea uită la preț.

ION LUPU, DIRECTOR VÂNZĂRI: „Nu spune nimeni nimic. Sunt bucuroși să ia ce este”.

Pe lângă aceste cheltuieli, pacienții care trec reabilitarea post-covid scot din buzunar și sume de bani mult mai mari. Doar unele pastile ajung să coste sute de lei.

VERONICA ȚUGULSCHI, ȘEFA UNITĂȚII DE PRIMIRI URGENTE: „Un pensionar care are pensia mizeră de 1000 de lei sau de 2000 de lei, el este nevoit să cumpere medicamentele, un antibiotic obligatoriu care-l dăm acasă. Tratamentul e foarte costisitor. Pentru un pacient e până la 5-6 mii de lei. Vă spun așa cum este”.

În această sumă nu se încadrează, însă, cheltuielile legate de proceduri și diverse analize, examinări la medici. Doar o tomografie computerizată, obligatorie pentru oricine care a fost infectat cu Covid-19 costă cel puțin1000 de lei.

TATIANA GROSU, ȘEFA SECȚIEI MEDICINĂ DE FAMILIE AMT BUIUCANI: „Fiecărui al doilea pacient i se indică, după staționar, de a face tomografie computerizată, pentru a vedea sechelele care au rămas pe plămâni. Da, majoritatea sunt cu sindromul sticlei mate”.

Cu atât mai mult, nimeni nu știe cât de mult durează simptomele post-covid și cât ar putea dura reabilitarea. Numărul pacienților care dezvoltă complicații după infectarea cu noul tip de coronavirus rămâne necunoscut, întrucât Ministerul Sănătății nu posedă astfel de date statistice. În schimb, unele studii internaționale arată că 87 la sută din pacienți raportează complicații chiar și după ce sunt considerați vindecați.

TATIANA GROSU, ȘEFA SECȚIEI MEDICINĂ DE FAMILIE AMT BUIUCANI: „Boala este nouă. Încă nu avem atâta experiență ca să știm cât durează recuperarea completă. E în decurs de jumătate de an, dar timpul va arăta”.

Printre cele mai des întâlnite simptome, după tratamentul legat de infecția cu Covid-19 se numără oboseala, durerile în articulații, amorțeala membrelor, probleme ale sistemului circulator, afecțiuni neurologice, deteriorarea plămânilor, rinichilor și chiar a creierului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram