Principală  —  IMPORTANTE   —   Chișinăul a recepționat cererea autorităților…

Chișinăul a recepționat cererea autorităților din România privind extrădarea lui Cristian Rizea

Ministerul Justiției de la Chișinău anunță că joi, 5 noiembrie, a recepționat cererea de extrădare a fostului deputat român. Mihai Rizea Cristian, care luni a rămas fără cetățenia moldovenească, iar marți a fost reținut la Chișinău. 

Conform unui comunicat remis de Minister, la 4 noiembrie Inspectoratul Național de Investigații al Inspectoratului General al Poliției a informat Ministerul Justiției al Republicii Moldova despre reținerea, la data 3 noiembrie a lui Mihai (Rizea) Cristian, anunțat în căutare internațională de către autoritățile române, care a fost condamnat prin sentința penală nr. 680 din 07.12.2017, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, la 4 ani și 8 luni privațiune de libertate, pentru comiterea infracțiunilor prevăzute de Codul penal al României. 

La 4 noiembrie Ministerul Justiției al Republicii Moldova a informat Ministerul Justiției al României despre reținerea lui Rizea, precum și a solicitat prezentarea cererii de extrădare a persoanei numite, cu anexarea actelor necesare, prevăzute de art. 12 din Convenția europeană de extrădare, semnată la 31.12.1957.   

În același timp, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a informat Ministerul Justiției al României despre publicarea în Monitorul Oficial nr. 285 din 3 noiembrie a Decretului Președintelui Republicii Moldova nr. 1823-VIII  din 2 noiembrie de retragere a cetățeniei domnului Mihai (Rizea) Cristian.

Joi, 5 noiembrie, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a recepționat cererea de extrădare a lui Rizea și actele anexă, parvenite de la Ministerul Justiției al României în acest sens. 

Ex-deputatul român a fost reținut la Chișinău, la 3 noiembrie. Acesta a fost reținut de ofițerii de investigații ai Direcției Investigații Criminale a INI al IGP în jurul orei 16:15.

Cristian Rizea se află în căutare internațională pe canalele Interpol cu scop de arest și extrădare din 19.03.2019, în vederea executării pedepsei privative de libertate în România pe un termen de 4 ani și 8 luni pentru infracțiunea de trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor, conform senținței definitive emisă de Înalta Curte de Casație și Justiție a României.

Candidatul independent la prezidențiale 2020, Igor Dodon, a anunțat luni că a revenit pentru o zi la serviciu. Asta pentru că ar fi avut mai multe decrete importante de semnat, fără a oferi detalii. 

Monitorul Oficial din această dimineață arată că Dodon a semnat fix 5 decrete cu numărul de ordine 162,163, 164, 165 și 166. Nu e clar care a fost urgența, de vreme ce primele 4 decrete prevăd doar subiecte ce țin de acordarea sau retragerii cetățeniei unor persoane, iar al 5-lea prevede aprobarea unor simboluri teritoriale ale comunei Lipnic. Alte „decrete cu promovarea unor legi, subiecte ce țin de stabilitatea economică și socială pe perioada de criză și pandemie” despre care spune Dodon, nu se regăsesc cel puțin în ediția de astăzi a Monitorului Oficial.