Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Guvernul aprobă numirea lui Oleg…

Guvernul aprobă numirea lui Oleg Țulea în funcția de Ambasador în Ungaria

Cabinetul de miniștri a aprobat numirea lui Oleg Țulea în funcția de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Ungaria. Decizia a fost aprobată în cadrul ședinței de joi, 5 noiembrie.

Prim-ministrul Ion Chicu i-a mulțumit ministrului pentru munca depusă în echipa de la Guvern și i-a urat succes în noua funcție.

„Apreciem foarte înalt performanța domnului Țulea. Cred că în funcția de ambasador în Ungaria va avea aceeași performanță și succes. Eu vreau să-i mulțumesc pentru activitatea s-a manifestată ca un mare profesionist și patriot. Îi mulțumesc pentru dăruirea de sine și rezultatele obținut”, a declarat premierul.

Până la semnarea decretului de către președintele țării Țulea va activa la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Oleg Țulea a mai deținut funcția de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Ungaria, acreditat prin cumul în Bosnia și Herțegovina, Slovenia, Croația și Comisia Dunării în perioada 2016 – 2020, înainte de a deveni Ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Potrivit art. 10 al Legii cu privire la serviciul diplomatic, Ambasadorii extraordinari şi plenipotenţiari, reprezentanţii permanenţi, trimişii şi însărcinaţii cu afaceri en titre (permanenţi) – şefi ai misiunilor diplomatice – sunt numiţi şi rechemaţi din funcţie de către Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Guvernului. Propunerile referitoare la numirea în aceste funcţii sunt înaintate Guvernului de către ministrul afacerilor externe şi integrării europene, cu consultarea Comisiei politică externă şi integrare europeană a Parlamentului.

Țulea deține funcția de ministrul al Afacerilor Externe în Guvernul Chicu. Anterior, a deținut de două ori funcția de deputat în Parlamentul R. Moldova: în 2005-2009 și 2011-2014. A fost viceministru al tineretului și sportului în perioada 2009-2011.