image
Sursa foto: gov.md

Ce atitudine va adopta Maia Sandu în raport cu Rusia, în cazul în care devine președinte

Candidata PAS la funcția de președinte, Maia Sandu, nu exclude o vizită la Moscova în cazul în care va reuși să se impună în scrutinul din 15 noiembrie.

Întrebată miercuri, în cadrul emisiunii Secretele Puterii de la Jurnal TV, a câta vizită va fi cea de la Moscova în cazul în care câștigă scrutinul prezidențial, Maia Sandu a răspuns că „asta contează mai puțin”, dar a precizat că prioritățile vor fi Bucureștiul și Kievul.

„O să merg și la Moscova în momentul în care o să ajung la o înțelegere cu autoritățile de acolo. Și în momentul în care o să pot să contribui la rezolvarea problemelor concrete. La baza relațiilor noastre trebuie să stea doar interesul cetățenilor Republicii Moldova. Indiferent că este vorba despre Moscova, București, Kiev sau Uniunea Europeană”, a declarat Sandu.

Iar în privința relațiilor economice ale Republicii Moldova cu Federația Rusă în perioada mandatului de președinte al lui Igor Dodon, Maia Sandu a ținut să precizeze că „Dodon nu a deblocat exportul către Rusia”, fapt demonstrat și prin cifre. Astfel, în 2016, când Dodon și-a preluat mandatul de președinte, Moldova exporta 11% din producție în Rusia, iar în 2019 ponderea exporturilor a scăzut până la 8%.

„Chiar dacă Igor Dodon ar avea relații bune la Moscova, le folosește doar în scopuri personale. Așa cum am avut problema exporturilor pentru 15 categorii de mărfuri, așa o avem în continuare. Ce a făcut el în 4 ani? Putem să discutăm ce am făcut eu în 5 luni cât am fost premier, dar el ce a făcut 4 ani? Nici măcar problema asigurărilor sociale cu Rusia nu a rezolvat-o și moldovenii nu vor primi pensie pentru anii munciți acolo”, a mai spus Sandu.

Noutăţile partenerilor

comentarii: