image
Sursa foto: usatoday.com

Alegeri în SUA: Democratul Joe Biden, aproape de minimul necesar de electori pentru obţinerea mandatului prezidenţial

Democratul Joe Biden se apropie de minimul necesar de electori pentru obţinerea mandatului prezidenţial, 270 din totalul de 538 de electori, în timp ce numărătoarea voturilor continuă în mai multe state-cheie, între care Arizona, Nevada şi Pennsylvania.

În mai multe oraşe americane, oamenii cer în stradă numărarea tuturor buletinelor de vot. Departamentul pentru Securitate Naţională a transmis că nu există dovadă că vreun adversar străin a putut să îi împiedice pe americani să voteze sau că a schimbat rezultatele votului.

Numărarea voturilor continuă în statele-cheie Arizona, Georgia, Carolina de Nord, Nevada şi Pennsylvania. În următoarele ore sunt aşteptate rezultate din Arizona şi Georgia.

Donald Trump conduce, pentru moment, în Pennsylvania (20 electori), Carolina de Nord (15 electori) şi Georgia (16 electori), iar Biden, în Arizona (11 electori) şi Nevada (6 electori).

Conform proiecţiilor CNN, democratul Joe Biden are acum 253 dintre voturile electorilor, iar republicanul Donald Trump, 213.

Conform proiecţiilor AP, Biden are 264 de electori, iar Trump, 214.

Conform proiecţiilor BBC, Biden are 243 de electori, iar Trump, 214.

Avocaţii lui Trump au deschis procese în cazul unor state-cheie, au cerut renumărarea voturilor în Wisconsin şi acum analizează iniţierea unor acţiuni legale în Arizona şi Nevada, scrie News.ro.

Guvernul american nu are nicio dovadă că vreo putere străină a manipulat numărarea voturilor, a declarat un înalt oficial al Departamentului pentru Securitate Naţională, citat de BBC.

Christopher Krebs a transmis că „nu există dovadă că vreun adversar străin a putut să îi împiedice pe americani să voteze sau că a schimbat rezultatele votului”.

Serviciile Secrete americane au concluzionat că, în 2016, Rusia a făcut eforturi să încline balanţa rezultatelor din alegeri împotriva candidatului democrat Hillary Clinton.

„Vom rămâne vigilenţi privind orice încercare a factorilor externi care vizează sau perturbă numărarea în curs a voturilor şi certificarea finală a rezultatelor”, a mai spus Krebs în comunicatul transmis. „Poporul american reprezintă ultima linie de apărare împotriva eforturilor influenţei străine şi încurajăm să aibă răzbdare în zilele şi săptămânile următoare”.

Echipa preşedintelui Trump a deschis acţiuni legale în mai multe state. La câteva ore de la închiderea secţiilor de vot, marţi noapte, el a susţinut că „poporul american a fost fraudat”, fără a oferi însă vreo dovadă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: