Consumă conștient. Ce faci cu echipamentele electronice uzate

Digitalizarea societății, urbanizarea și creșterea puterii de cumpărare a provocat creșterea masivă a cantității de produse electronice plasate pe piață. Un studiu recent arată că aproape fiecare al treilea moldovean procură echipamente electronice noi din motiv că își doresc funcționalități mai moderne. Între timp, sondajul arată, ca mai mult de jumătate de cetățeni ignoră consecințele pentru mediu a deșeurilor electronice, astfel le aruncă la gunoi împreună cu alte deșeuri sau le păstrează în gospodărie.

Foto: poză-simbol

Studiul lansat de “Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor” arată că volumul de deșeuri electronice generat în Republica Moldova este estimat a fi de aproximativ 2.2 kg per locuitor, sau aproximativ 8000 tone – în anul 2019.

Problema e-Deșeurilor este o provocare la nivel global, cel mai mult fiind totuși afectate țările slab sau în curs de dezvoltare, precum Republica Moldova, care nu deține un sistem funcțional de gestionare a acestor deșeuri toxice și o infrastructură necesară pentru colectarea selectivă.

Informarea și conștientizarea problemei de către societate la un nivel adecvat reprezintă o altă provocare în gestionarea deșeurilor electronice. De exemplu, doar 9% din respondenți aruncă deșeurile electronice în locuri special amenajate, alte 20% le predau reciclatorilor specializați. În schimb, tocmai 43 % din respondenți preferă să păstreze aceste deșeuri pe termen lung, iar alte 5 % să le arunce în amestec cu alte deșeuri.

Colectarea selectivă a deșeurilor electronice și asigurarea reciclării acestora, ar face posibil reducerea poluării mediului și minimizarea eliberării de substanțe chimice și materiale periculoase.

În Republica Moldova, pe perioada implementării proiectului “Oraș curat cu e-Deșeu reciclat – Reciclează azi pentru sănătatea ta de mâine” s-a reușit amplasarea a 128 tomberoane specializate în incinta a 115 instituții din sectorul privat și public. Harta punctelor de colectare poate fi accesată aici.

Totodată, mai mulți agenți economici specializați în comercializarea echipamentelor electronice au venit cu inițiative de minimalizarea a impactului asupra mediului a produselor vândute.

De exemplu, compania Organe Moldova a instalat în fiecare magazin al său un colț special pentru ca oricine dorește să vină să își lase telefonul spre a fi reciclat.

Compania Philip Morris Moldova a lansat programul Smart Change, cu scopul de a colecta și recicla dispozitivele de încălzire a tutunului. Astfel, fiecare consumator care deține un dispozitiv IQOS defectat sau vechi îl poate returna în punctele de vânzare și astfel să participe la programul Smart Change.

Rețeaua de electrocasnice Maximum s-a alăturat proiectului social e-Reciclare, ce are drept scop gestionarea ecologică a deșeurilor electronice. Astfel, agentul economic dorește să contribuie la colectarea, depozitarea, reciclarea tuturor tipurilor de deșeuri electronice.

Nici rețelele mari de magazine nu au rămas deoparte. De exemplu, lanțurile de supermarketuri Fourchette, Linella și Metro au plasat containere pentru colectarea dispozitivelor electronice vechi sau scoase din uz, în magazinele lor, facilitând astfel accesul locuitorilor la spațiile de colectare a deșeurilor electronice.

Pentru colectarea deșeurilor voluminoase, în cadrul aceluiași proiect, rețeaua de benzinării Bemol a instalat containere mari.

De la lansarea proiectului “Oraș curat cu e-Deșeu reciclat – Reciclează azi pentru sănătatea ta de mâine”, finele anului 2018, au fost colectate peste 50 tone de e-Deșeuri, care au fost exportate spre reciclatori autorizați din țări europene, evitând astfel contaminarea solului, apelor și a aerului.


Pub