PCRM îndeamnă alegătorii să boicoteze turul II - „o ilegalitate stigătoare la cer”

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova califică scrutinul prezidențial din 1 noiembrie drept „cele mai nereprezentative alegeri în toată istoria scrutinelor din Republica Moldova”. Formațiunea îndeamnă alegătorii să nu iasă la vot în turul II, preconizat pentru 15 noiembrie, motivând prin „îndoielile în constituționalitatea președintelui ales, dar și legitimitatea lui morală”.

Foto: UNIMEDIA

„S-a încheiat primul act al nerușinatei tragicomedii cu denumirea „alegeri prezidențiale”. Partidul Comuniștilor a ocupat principiala poziție de boicotare a acestei acțiuni anticonstituționale. Și noi am fost auziți. Dacă e să vorbim despre participarea cetățenilor la alegeri doar pe teritoriul Republicii Moldova, constatăm că la urnele de vot s-au prezentat doar 27 la sută din alegători, pragul fiind de 33 la sută. Cetățenii trăitori în țară au manifestat un înalt nivel de conștiință și înțelegerea faptului că alegerile care se desfășoară sunt anticonstituționale. Prezența necesară pentru declararea primului tur ca unul valid a fost asigurată de secțiile de votare din afara țării. Contribuția acestora a fost de 14 la sută”, se menționează într-un comunicat al PCRM.

În opinia comuniștilor, cei doi candidați care au ajuns în turul doi „reprezintă minoritatea absolută a cetățenilor Republicii Moldova, adică doar o parte foarte neînsemnată a societății moldovenești”.

Formațiunea susține că Republica Moldova trebuia să fie „readusă în câmpul constituțional”, înainte de a fi organizate alegeri prezidențiale, iar cei doi candidați ar încerca să țintească „mai jos de centură”, lansând în societate „teme dintre cele mai dureroase și mai spinoase pentru diferite grupe ale populației din Moldova”.

În acest context, Partidul Comuniștilor îi îndeamnă pe alegători să nu se lasă pradă provocărilor și să-și păstreze calmul. Totodată, PCRM îndeamnă cetățenii la boicot în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale: „Să nu fiți coparticipanți la această ilegalitate strigătoare la cer, care împiedică dezvoltarea statului nostru”.

La începutul lunii octombrie, liderul PCRM, Vladimir Voronin le-a cerut cetățenilor să boicoteze alegerile prezidențiale și să nu voteze „o gașcă de hoți și escroci”.

Ieri, Comisia Electorală Centrală a validat rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale, desfășurat pe 1 noiembrie. După finalizarea procesării voturilor, Maia Sandu a acumulat 36.16%, iar Igor Dodon s-a poziționat pe locul doi, cu 32.61%.

Întrucât niciunul dintre candidaţii la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova nu a întrunit cel puţin jumătate din voturile alegătorilor, conform prevederilor legale, a fost stabilită desfășurarea turului doi, ce va avea loc pe 15 noiembrie 2020.


Pub