(Studiu) Purtarea măştilor de protecţie nu reduce nivelurile de oxigen

Masca de protecţie nu reduce cantitatea necesară de oxigen, confirmă un nou studiu, conform căruia purtarea acestui accesoriu ar fi nesănătoasă și reduce nivelurile de oxigen, scrie www.agerpres.ro.

Foto: UNIMEDIA

Conform studiului măştile reduc aportul de oxigen, provoacă ,,intoxicaţie" cu dioxid de carbon sau slăbesc sistemul imunitar au câştigat teren, alimentate parţial de informaţiile care circulă pe reţelele sociale.

Cercetătorii de la Universitatea McMaster din Canada şi-au propus să testeze afirmaţiile. Aceștea au oferit unui număr de douăzeci şi cinci de adulţi - cu vârsta medie de 76,5 ani - oximetre portabile pentru a-şi măsura nivelul de oxigen din sânge în timp ce purtau mască de protecţie, precum şi înainte şi după.

Cercetătorii nu au identificat semne de hipoxie, sau reducerea oxigenului din sânge.

,,Acest lucru susţine ceea ce cunoşteam deja", a declarat doctor Aaron Glatt, specialist în boli infecţioase care nu a fost implicat în studiu. ,,Nu există o reducere a oxigenului ca urmare a purtării unei măşti", a adăugat el.

Unele persoane se pot simţi inconfortabil purtând o mască, a menţionat Glatt, purtător de cuvânt în cadrul Societăţii pentru Boli Infecţioase din America. Însă, aceasta nu este o scuză pentru a nu face acest lucru, a spus el. ,,Eu privesc măştile ca pe centurile de siguranţă", a spus Glatt. ,,Nu sunt neapărat confortabile, dar protejează", a precizat specialistul.

Chan a admis că acest studiu a fost unul restrâns şi a avut limitări. De exemplu, au fost excluse persoanele cu afecţiuni cardiace sau pulmonare, care le-ar putea provoca probleme de respiraţie chiar şi în repaus. Cercetarea s-a concentrat însă asupra adulţilor mai în vârstă, care probabil ar fi mai vulnerabili la orice scădere a nivelului de oxigen în urma purtării măştii, a notat Chan. Cu toate acestea, nu au apărut probleme.

Constatările au fost publicate online în Journal of the American Medical Association.


Pub