Președintele Kosovo, Hashim Thaci, demisionează, după ce a fost inculpat pentru comiterea a aproape 100 de crime de război

Hashim Thaci, președintele Kosovo, a demisionat joi pentru a compărea în fața Curții Penale Internaționale de la Haga, fiind acuzat că este responsabil de aproape 100 de crime de război, transmite The Washington Post.

Foto: www.bbc.com

Hashim Thaci a fost pus sub învinuire pentru crime de război, în luna iunie, cu câteva zile să ajungă la Casa Albă, pentru o întâlnire cu președintele sârb Alexander Vucic și președintele american Donald Trump, într-o încercare de rezolvare a disensiunilor dintre cele două părți. Întâlnirea a avut loc în cele din urmă în septembrie, iar în locul său a participat premierul Avdullah Hoti, citează Digi24.

Astăzi, președintele kosovar a anunțat presa că și-a înaintat demisia pentru a fi judecat de Curtea Penală Internațională ca civil, nu ca un lider de țară, pentru „a apăra integritatea statului”. În acest timp, șeful Parlamentului de la Priștina va ocupa funcția ca președinte interimar, până la organizarea de noi alegeri.

Demisia lui Thaci a survenit la câteva ore după arestarea lui Jakup Krasniqi (69 de ani), un veteran al conflictului și fost președinte al Kosovo. El va fi dus la Haga pentru proces.

Hashim Thaci a fost unul dintre conducătorii Armatei de Eliberare a Kosovo, iar presupusele crime ar fi avut loc în timpul revoltei de gherilă din 1998-1999 împotriva controlului sârb. El a respins acuzațiile care i se aduc.

Belgradul refuză să recunoască independenţa proclamată în 2008 de Kosovo, după războiul de la sfârşitul anilor 1990, care a făcut 13.000 de morţi. Serbia este susţinută de aliaţi ca Rusia şi China, în timp ce SUA se numără printre ţările care au recunoscut imediat noul stat kosovar.


Pub