17:00:57 28.03.2024
Stiri

DECLARAȚIE // „Maia Sandu are șanse mari să ajungă președinte al R. Moldova, diaspora se va mobiliza exemplar, se vor cumula și voturile unioniștilor, care sunt segmentul cel mai responsabil al alegătorilor”

Actualitate 05.11.2020 10:44 Vizualizări1726 Autor: Ziarul National
DECLARAȚIE // „Maia Sandu are șanse mari să ajungă președinte al R. Moldova, diaspora se va mobiliza exemplar, se vor cumula și voturile unioniștilor, care sunt segmentul cel mai responsabil al alegătorilor” Facebook // Ana Guțu
Ana Guțu a votat la București în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale din R. Moldova


Maia Sandu are șanse mari să ajungă președinte al Republicii Moldova, mai ales că „diaspora se va mobiliza exemplar în turul doi” și „se vor cumula și voturile unioniștilor”, dar este cert că „Maia Sandu are nevoie de un sprijin masiv și anunțat atât din interiorul Republicii Moldova, cât și din exteriorul ei”, spune Ana Guțu, fost deputat la Chișinău, iar în prezent secretarul de stat care conduce Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) în Guvernul de la București.

Într-un interviu acordat pentru spotmedia.ro, Ana Guțu se arată convinsă că înlocuirea lui Igor Dodon, care a avut un mandat prezidențial „totalmente ineficient”, cu Maia Sandu va fi „un început de bun augur”, chiar dacă președintele nu va putea schimba nimic în R. Moldova de unul singur, fără „o majoritate parlamentară clar orientată spre Vest”.

„Rezultatele primului tur sunt încurajatoare pentru electoratul proeuropean și proromânesc, Maia Sandu este prima clasată. Totodată, un simplu calcul matematic ne arată că stânga extremă și stânga populistă împreună au acumulat 55% din opțiunile de vot. Iar acest scor îngrijorează. Turul doi va demonstra cât de mult au avansat în opțiuni geopolitice cetățenii Republicii Moldova și sper că, dincolo de dispozițiile anti-sistem (promovate de partidul lui Renato Usatîi, un populist-justițiar cu antecedente penale în Rusia), dincolo de dorințele asistențiale de tip comunist (suscitate de partidul fugarului Ilan Șor, acuzat penal de implicarea în furtul miliardului din 2014), dincolo de paternalismul echilibrist al lui Igor Dodon (parabola mai veche a lui Voronin cu vițelul care suge de la două vaci) – cetățenii Republicii Moldova și-au învățat lecția și au înțeles că viitorul lor este alături de România în spațiul civilizațional european. Spun asta deoarece, inclusiv în momentele când clasa politică din Chișinău a demonstrat lipsă de maturitate, de responsabilitate, România și Uniunea Europeană au fost alături de cetățeni – prin ajutoare și finanțări non-rambursabile, prin proiecte transfrontaliere care schimbă la față realitățile din Republica Moldova”, a declarat Ana Guțu pentru sursa citată.

Secretarul de stat de la Departamentul pentru Relația cu R. Moldova crede că Maia Sandu are acum nevoie de sprijin masiv atây din interior, cât și din experior.

„Maia Sandu are șanse mari să ajungă președinte al Republicii Moldova, sunt sigură că diaspora se va mobiliza exemplar, se vor cumula și voturile unioniștilor, care sunt segmentul cel mai responsabil al alegătorilor. Cât privește electoratul lui Usatîi, este foarte probabil ca acesta să condiționeze apelul său de susținere a Maiei Sandu. În același timp, să nu uităm că, în conformitate cu studiile sociologice, orice apel al unui lider perdant în scrutin este urmat de 33% din alegătorii săi, ceilalți fie votează invers, fie nu ies la vot. Un lucru este cert, la momentul actual, Maia Sandu are nevoie de un sprijin masiv și anunțat atât din interiorul Republicii Moldova, cât și din exteriorul ei. Sunt sigură că aceste declarații de sprijin vor urma”, a adăugat Ana Guțu.

Citiți AICI interviul integral de pe spotmedia.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md