Linkuri accesibilitate

Doina van Tooren-Rotari (Olanda): „Dorința de schimbare în Moldova nu poate fi oprită de nici o pandemie”


Doina van Tooren-Rotari este plecată de 20 de ani în Olanda și stabilită acolo cu traiul permanent, de 4 ani locueste cu famlia la Dublin/Irlanda.
Doina van Tooren-Rotari este plecată de 20 de ani în Olanda și stabilită acolo cu traiul permanent, de 4 ani locueste cu famlia la Dublin/Irlanda.

Aproape 2  miliarde de dolari au trimis acasă, pe parcursul anului trecut, cetățenii moldoveni aflați peste hotarele țării, iar aceasta reprezintă 16% din Produsul Intern Brut pentru același an.

La capitolul ponderea remitențelor în PIB, Moldova este lider în Europa. În pofida pandemiei moldoveni au stat la coadă chiar și ore bune în fața secțiilor de votare din străinătate, pentru a putea vota. Doina van Tooren-Rotari este plecată de 20 de ani în Olanda și stabilită acolo cu traiul permanent, de 4 ani locuieste cu familia la Dublin. Este consultant financiar cu peste 15 ani de experiență în domeniul bancar internațional, actualmente este proprietara unei companii de consultanță financiară. Dar mai este influencer și activist civic, adminsitrează grupul Moldovenii în Irlanda. Ea vorbește despre mobilizarea moldovenilor din diaspora.

Doina van Tooren-Rotari
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:28 0:00
Link direct

Europa Liberă: Se zice că diaspora a reușit să aibă o mobilizare surprinzătoare în primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Continuă să existe interes pentru cetățeanul moldovean aflat în străinătate, ca să participe la vot și pe 15 noiembrie?

Doina van Tooren-Rotari: „Da, într-adevăr, participarea a fost fenomenală și interes pentru a vota întotdeauna a fost, este și va fi, că moldovenii noștri au un sentiment de patriotism mare, au și o nostalgie de casă, au o mare dorință de a schimba lucrurile în Moldova și au și o suferință și simpatie pentru cei care au rămas acasă și se simt lăsați în afara grijii guvernării. Și să nu uităm că diaspora a devenit diasporă nu de bunăvoie, ea nu a apucat calea pribegiei de bunăvoie, acești oameni așteaptă cu nerăbdare să se întoarcă acasă, dar o vor face când condițiile de viață vor fi normale. Și cum pot ei contribui azi ca să schimbe situația în țară? Desigur că, în primul rând, prin votul electoral. Și dacă îmi permiteți aici un pic să vă povestesc cum a derulat votul în Irlanda, fiindcă anul acesta cunosc situația un pic mai detaliat, am făcut și eu parte din biroul electoral.”

Europa Liberă: Și cum a fost?

Doina van Tooren-Rotari: „A fost extraordinar de impresionant, în pofida acelor restricții masive impuse de autoritățile irlandeze legate de pandemie, în pofida faptului că cu câteva zile înainte de scrutin încă nu aveam aprobată permisiunea de a vota la premisele care au fost selectate și menționez efortul colosal din partea Ambasadei Moldovei și a ambasadoarei Miculeț, care a folosit presiune pe toate canalele posibile pentru a convinge autoritățile irlandeze că vom fi un electorat responsabil și vom respecta toate regulile. Și, uitați-vă, cu 48 de ore înainte de scrutin noi am primit permisiune și atunci am văzut o mobilizare extraordinară din partea voluntarilor, din partea ambasadei care au lucrat contra ceas pentru a amenaja premisele, pentru a informa populația unde va avea loc scrutinul.

În ziua de scrutin, prezența a fost extraordinară, oamenii au venit pregătiți, informați, echipați cu totul după regulă, au păstrat distanța socială, nu au lăsat gunoi, nu au creat conflicte cu poliția care urmărea procesul. Într-un cuvânt, un electorat exemplar pe care vreau să-l mulțumesc din suflet pentru prezență și abia aștept să lucrăm din nou, chiar și în volum mai mare, în data de 15 noiembrie.”

Europa Liberă: Nu știu dacă ați reușit să rețineți declarația pe care o făcea președintele în exercițiu, Igor Dodon, spunând că diaspora reprezintă un „electorat paralel” al Republicii Moldova, că cetățenii din diasporă s-ar afla în disonanță cu preferințele populației majoritare care locuiește și muncește în Republica Moldova. V-a sensibilizat această declarație?

Doina van Tooren-Rotari: „Eu nu mai reacționez la declarațiile președintelui Dodon. Da, noi poate și suntem o forță paralelă cu hoții și corupții din Republica Moldova, noi nu avem nicio intersectare cu ei, dar noi cu desăvârșire nu suntem paraleli celor rămași acasă pentru care avem o dragoste deosebită și avem foarte multă inimă și emoții pentru ei și întotdeauna am demonstrat asta și o vom demonstra încă o dată.”

Europa Liberă: Ce așteptări aveți voi, votanții din străinătate, și de la acest scrutin prezidențial, dar mai ales de la cel care va ieși învingător în data de 15 noiembrie?

Doina van Tooren-Rotari: „Așteptarea numărul unu din partea noastră acum este: candidatul sprijinit de diasporă să câștige în turul doi. Noi ne vom mobiliza aici masiv pentru a contribui, dar și cei de acasă, în primul rând, trebuie să înțeleagă că absenteismul nu este corect.

Odată ce vom avea un nou președinte, sper să avem curând și un nou parlament, fiindcă noi de alegeri, după cum am arătat, nu ne temem, noi vom vota de atâtea ori de câte trebuie pentru a curăța clasa politică. Și odată ce vom avea o nouă generație de politicieni – vrem schimbări economice bune pentru societatea noastră, bune pentru oameni, nu pentru propriul buzunar, vrem să avem o societate nedezbinată, nu vrem să fim împărțiți între cei plecați și cei de acasă, pe etnii... Toate aceste divizări, știți, deja aparțin secolului trecut. Oamenii întotdeauna au fost diferiți și vor fi, dar unicul lucru care contează este ca oamenii să aibă o viață frumoasă și sănătoasă. Și noi vedem aici, în țările-gazdă, cum e să trăiești sănătos și frumos și ar fi foarte bine să ne orientăm spre aceste bune practici.”

Europa Liberă: De-a lungul timpului, majoritatea politicienilor, și cei de la putere, și cei din opoziție au avut îndemnul: „Veniți acasă, măi copii!”. Cum ar trebui și cum ar putea fi folosit capitalul acestei mari armate a moldovenilor aflați în străinătate pentru a se depăși cel puțin o parte din multiplele probleme cu care se confruntă astăzi Republica Moldova?

Doina van Tooren-Rotari: „În pofida faptului că oamenii se află în alte țări-gazdă – ei contribuie masiv, în primul rând, financiar la economia Moldovei. Am văzut o emisiune în care Dvs. chiar menționați că viramentele bănești din partea diasporei constituie o treime din Produsul Intern Brut.”

Europa Liberă: Asta arată datele de anul trecut și asta doar se referă la remitențele care au ajuns oficial în Republica Moldova, pentru că și indirect mai ajung bani de la cei plecați.

Doina van Tooren-Rotari: „Bineînțeles! Dvs. vă imaginați cum ar fi dacă diaspora ar opri remitențele pe vreo lună-două? Cum s-ar plăti facturile sau costurile de fiecare zi pe care oamenii le au? Deci, diaspora este o forță extraordinară în ceea ce privește fluxul bănesc și aceasta este o contribuție actuală, ea se întâmplă, plus contribuția diasporei ca potențial electoral deja s-a văzut, chiar dacă ne numesc o „lume paralelă”, dar noi, votanții de aici, nu mai avem ochelari roz pe nas și nu suntem corupți, nu suntem cumpărați, nu suntem influențați, părerea noastră și votul nostru de obicei este corect

. Pe viitor, dacă s-ar reuși să se schimbe lucrurile, sigur, foarte multă lume ar vrea să se întoarcă acasă și această lume bună este școlită, are experiență de muncă în mediul concurențial de aici, ar putea aduce foarte multe practici bune care pot fi replicate acasă, doar un singur lucru se cere – o schimbare totală și curățarea instituțiilor de stat conform voinței poporului.”

Europa Liberă: Pandemia ar putea să fie o piedică în calea alegătorului moldovean din străinătate să ajungă la secțiile de votare?

Doina van Tooren-Rotari: „Știți, până în 1 noiembrie eram sigură că pandemia va fi un obstacol masiv, dar pe 1 noiembrie am rămas stupefiată cât de multă lume a venit la vot, în pofida pandemiei, în pofida ploii, vântului și a frigului de afară și cât de răbdători au stat la coadă cu copii mici, oameni în vârstă... Și am înțeles că dorința de a contribui la o schimbare în Moldova nu poate fi oprită de nici o pandemie și nici de un alt curent.”

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG