Avocatul Poporului condamnă discursul de ură al lui Igor Dodon: „Un președinte de țară care se dorește a fi al tuturor trebuie să unească, nu să dezbine”

Irina Odobescu
05/11/2020

Avocatul Poporului condamnă utilizarea discursului de instigare la ură în dezbaterile publice, atenționând că acesta conduce la violență și la infracțiuni motivate de ură și prejudecăți. Reacția vine după ce s-au întețit cazurile de discurs de ură și de denigrare în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale.

„Incitarea la violență, insultarea unor grupuri de persoane, propagarea unor stereotipuri în discursuri publice sunt inacceptabile, mai ales când acestea sunt lansate de politicieni, înalți demnitari în stat. Astfel, mesajele transmise de către unul dintre candidații la funcția de președinte al țării privitor la participarea reprezentanților diasporei moldovenești la primul tur de scrutin prezidențial au fost în egală măsură denigratoare, ofensatoare și instigatoare la ură față de concetățenii noștri stabiliți permanent sau aflați temporar peste hotarele țării”, susține Mihail Cotorobai, ombudsmanul poporului. 

Cotorobai a subliniat că au fost sfidate repetat normele și standardele naționale și internaționale din domeniul drepturilor omului. În mesajele către public a fost de asemenea admis „un discurs umilitor, discriminatoriu și pe criteriu de orientare sexuală, încercându-se în acest mod exploatarea prejudecăților și stereotipurilor unor membri ai societății”.

„Un președinte de țară care se dorește a fi al tuturor trebuie să unească, nu să dezbine. Pe de altă pare, șeful unui stat cu aspirații democratice europene trebuie să prezinte un model de atitudine respectuoasă față de demnitatea umană, drepturile și libertățile omului, indiferent de rasă, culoare, origine etnică, națională sau socială, cetățenie, sex, gen, limbă, religie sau credințe religioase, opinii politice, dizabilitate, orientare sexuală, identitate de gen, stare de sănătate, vârstă și stare civilă”, a mai precizat ombudsmanul.

În Raportul ECRI de monitorizare a Republicii Moldova în cadrul celui de-al cincilea ciclu, adoptat în iunie 2018, autorităților moldovenești li se recomandă să condamne discursul de ură și promovarea acestuia de către politicieni și înalți oficiali, iar partidelor politice – să adopte coduri de conduită care să interzică utilizarea discursului de incitare la ură.

Precizăm că Igor Dodon, candidatul care acces în cel de-al doilea tur de scrutin prezidențial, a spus despre diasporă că ar reprezenta un electorat „paralel” al Republicii Moldova. El a subliniat că preferințele diasporei se află în disonanță cu preferințele „populației majoritare, care locuiește și muncește acasă, în Moldova”. Trebuie spus că Igor Dodon a luat doar 3 la sută din sufragii în secțiile deschise în străinătate.   

Irina Odobescu
05/11/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii