‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 martie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaVitalie Obrijanu: Zilierii nu sunt roboți, au nevoie de salariu tot anul. Avem probleme...

Vitalie Obrijanu: Zilierii nu sunt roboți, au nevoie de salariu tot anul. Avem probleme grave în sector

‹ adv ›
‹ adv ›

Pentru sectorul horticol, necesarul de muncitori zilieri este de peste 150 de mii anual, potrivit unui studiu realizat de USAID/APM. Din acest număr, în 2019 au fost înregistrați oficial doar 19 428 zilieri.

Astfel, cu mult peste jumătate din zilieri nu sunt înregistrați oficial, iar motivul ar fi atât lacunele Legii privind activitatea zilierilor în agricultură, indiferența autorităților la necesitatea realizării unui studiu amplu pe sector, cât și, drept rezultat, indiferența unor producători.

Vitalie Obrijanu, directorul SRL „Fresh Time”, una dintre întreprinderile de top din sector, a oferit mai multe detalii pentru Agrobiznes despre cum a reușit să evite aceste probleme în cadrul companiei sale, ce soluții, potrivit lui, trebuie aplicate și care sunt impedimentele create de legislație.

„În cadrul întreprinderii am reușit să organizăm astfel procesul de lucru astfel încât să implicăm cât mai mult muncitorii zilieri pe parcursul anului. De la bun început i-am înregistrat oficial, astfel nu apar probleme de genul salariilor în plic. Implicându-i mai mult în muncă și în perioada rece, acești oameni, cât de puțin, dar au un salariu care le permite să-și întrețină familia, nu pleacă peste hotare. Dacă nu facem acest lucru, ar reieși că muncitorii zilieri au câteva luni pe an lucrate, ceea ce nu le permite să-și întrețină familia”, ne-a spus Vitalie Obrijanu.

Legea zilierilor – cu lacune ce stagnează activitatea muncitorilor

  • Indemnizațiile – motiv de evitare a legii

Nu o singură dată producătorii agricoli ne-au anunțat despre faptul că muncitorii zilieri nu vor să se angajeze oficial din motiv că ar putea pierde indemnizațiile.

„Noi trebuie să înțelegem că zilierii mănâncă în fiecare zi, au nevoie de bani pentru a se întreține pe tot parcursul anului. De aceea, trebuie să-i asigurăm cu muncă. Zilierii nu sunt roboți care trăiesc doar în timpul sezonului, ei au nevoie de bani în fiecare lună. Nu știu cum ar fi corect în privința indemnizațiilor, deoarece unii zilieri lucrează doar câteva zile, iar acești bani nu sunt suficienți pentru a se întreține. Astfel, nu cred că e rațional ca aceste indemnizații să nu mai fie oferite din motiv că zilierii activează legal”.

  • Asigurarea socială – prea scumpă pentru zilieri

Zilierii sunt obligați prin lege să aibă contracte de asigurare socială, indiferent de câte zile au prestat serviciile respective. Suma care urmează a fi achitată pentru contractul de asigurare socială pentru anul acesta este de 2736 lei, sumă mult prea mare pentru zilieri.

„Asigurarea socială sau alte taxe trebuie achitate de acei zilieri care sunt angajați o perioadă mai lungă de timp, pe parcursul anului. Adică de acele persoane pentru care acest lucru nu ar fi o problemă prea mare. În caz contrar, reiese că aceștia, uneori, trebuie să achite o sumă mai mare de bani decât câștigă pe parcursul zilelor lucrate”.

Astfel, pentru a stimula zilierii să muncească oficial, statul trebuie să înlăture impedimentele respective, indicând în legislație începând de la ce sumă de bani sau perioadă lucrată achitarea asigurărilor sociale și a indemnizațiilor vor fi posibile.

Diversificarea producerii – soluție contra emigrării masive a populației de la sate

„Încercăm să susținem zilierii, inclusiv aceștia sunt chemați la lucru pentru a sorta, ambala fructele, dar și realiza alte lucrări în sezonul rece. Evident, acest lucru nu este în fiecare zi. Dacă în țară am avea și sectorul de producere a legumelor dezvoltat, ulterior procesarea, iar statul ar implementa politici ce ar oferi prioritate legumelor autohtone, zilierii ar fi încadrați în câmpul muncii mult mai mult timp. Avem cerere pentru legume la procesare, pe de altă parte, piața e invadată de produse de import, practic nu avem cui vinde, de aici și apar probleme”.

‹ adv ›

Statul trebuie să analizeze impactul de durată al subvențiilor

Stabilind care sunt domeniile prioritare, din perspectiva piețelor de desfacere, dar și locurilor de muncă create, va fi soluționată și problema zilierilor.

„Fermierii beneficiază de subvenții pentru implementarea diferitor proiecte, dar ce se întâmplă cu acestea după? Ar fi rațional să analizăm care sunt sectoarele oportune în care se merită de investit și care nu. Este necesar de realizat un studiu pentru a determina care va fi soarta afacerilor lansate acum – peste câțiva ani, dacă este o activitate rentabilă sau nu. Spre regret, se oferă subvenții, producătorii își doresc să producă, deschid afaceri, apar locuri de muncă, iar apoi aproape că ajung în pragul falimentului, deoarece nu au cui vinde sau ceva nu a fost gândit până la capăt”.

Fără achitarea impozitelor – nu putem dezvolta o economie durabilă

Pe de altă parte, Vitalie Obrijanu susține că nici statul nu are prea multe soluții, în condițiile în care nu sunt achitate impozitele necesare pentru activitatea zilierilor.

„Per general, impozitele în agricultură sunt cu adevărat mari, însă dacă fiecare din noi le-ar achita am contribui esențial la dezvoltarea nu doar a sectorului, ci și economiei. Pentru a evita aceste probleme, iarăși, trebuie să se implice și autoritățile. Principiul achitării respectiv trebuie respectat de la bun început, astfel fiecare devine mai responsabil. Beneficiind de subvenții, dar neachitând impozite, sau achitând munca la negru, nu putem spera că vom mai avea de unde solicita suport peste ceva timp. Fiecare trebuie să contribuie la dezvoltarea țării așa cum poate mai bine”.

Potrivit lui, având mai multe exemple fiabile peste hotarele țării, le-am putea implementa și la noi.

„Nu este greu sau complicat să înregistrezi zilierii, mai mult acest lucru ține de atitudinea și responsabilitatea fiecăruia”.

‹ adv ›

Drept rezultat, producătorii au ajuns „să importe” brațe de muncă

Emigrarea muncitorilor populației de la sate, a potențialilor muncitori zilieri este rezultatul atât a unui mecanism imperfect impus de autorități, care a creat noi ziduri birocratice, cât și indiferenței populației.

Drept rezultat, producătorii autohtoni de fructe au ajuns „să importe” muncitori zilieri din țări precum Uzbekistan în ultimii doi ani, iar emigrarea populației de la sate se înregistrează tot mai des.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii