‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 17 martie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAdrian Cojocaru: Prețul merelor în UE este mai mare în acest sezon, geografia exporturilor...

Adrian Cojocaru: Prețul merelor în UE este mai mare în acest sezon, geografia exporturilor s-ar putea schimba

‹ adv ›
‹ adv ›

Tradițional, circa 90% din exporturile de mere autohtone erau realizate în țările CSI. Acest lucru se datora prețurilor mai mari oferite în special pe piața rusă.

În acest sezon, devalorizarea rublei rusești, dar și cererea mai mare în țările UE fac mai atractivă această piață pentru producătorii autohtoni. Pentru prima dată, volumul de prune exportat pe piața UE a depășit cel exportat în țările CSI. În plus, și producătorii de struguri se orientează mai mult comparativ cu anii precedenți spre țările UE, datorită prețurilor.

„Analizând prețurile stabilite pe piața UE, putem spune că acestea sunt mai mari în sezonul curent. Acest lucru se datorează recoltelor mai slabe obținute de producători din această regiune. În plus, în anii precedenți și în supermarketurile din Marea Britanie, merele se comercializau cu prețul de 1,35-1,5 lire per kilogram, iar merele din categoria celor mai scumpe cu circa două lire. Pe când în acest sezon este oferit prețul de două lire per kilogram pentru soiurile tradiționale”, a menționat pentru Agrobiznes Adrian Cojocaru, specialist marketing, Asociația Moldova Fruct.

Pe de altă parte, producătorii autohtoni speră că pe piața tradițională, rusă, vor fi oferite prețuri bune și în acest sezon.

„Pe piața rusă se ofereau prețuri mai mari, astfel producătorii speră că acest lucru va fi valabil și pentru acest sezon. Exportatorii planifică să înceapă exporturile masive după sărbătorile de iarnă. Cu toate acestea, prețuri mai mari sunt puțin probabile: a avut loc devalorizarea rublei, au apărut mai mulți concurenți pe această piață, dar a scăzut și puterea de cumpărare. Astfel, acești factori ar putea contribui atât la reducerea prețurilor, cât și la reorientarea consumatorilor spre alte tipuri de produse, mai ieftine”, a adăugat specialistul.

Amintim că, în acest sezon, recolta de mere obținută de producătorii autohtoni va fi mult mai mică comparativ cu anii precedenți. Totodată, calitatea merelor este mai redusă din cauza înghețurilor și secetei înregistrate.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii