image
Sursa foto: dangutu.com

La Strășeni și Fălești vor fi deschise opt cluburi pentru tați; Proiecul este realizat cu suportul UE

Opt cluburi pilot de susținere a bărbaților în împărțirea egală a responsabilităților casnice și a celor de familie vor fi create în raioanele Strășeni și Fălești în următorii doi ani, ca parte a Programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței pe bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women și UNFPA.

Clubul Taților înseamnă un spațiu dedicat actualilor și viitorilor  tați, unde  aceștia vor primi  sprijin și resurse pentru a se  implica activ în creșterea și educarea copiilor,  dar și în activitățile considerate în mod tradițional ca fiind doar pentru femei.

„Uniunea Europeană susține egalitatea de șanse între femei și bărbați. Programul pilot „Clubul Taților”, este un exemplu concret în acest sens și ne exprimăm speranța că în curând vom realiza această inițiativă la nivel național. Mai ales în aceste vremuri dificile pentru noi toți, contribuția la dezvoltarea și consolidarea unor astfel de valori este esențială pentru a avea o societate puternică”, spune Magdalena MUELLER-URI, șefa secției operațiuni la Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

„Studiile arată că ponderea bărbaților care se implică zilnic în  îngrijirea copiilor este foarte mică. În cele mai multe cazuri, această activitate este îndeplinită de mame. Prin  „Cluburile taților” ne dorim să încurajăm atât actualii, cât și viitorii tați să se implice activ atât în creșterea și educarea copiilor, cât și în partajarea treburilor casnice”, adaugă Violeta Terguță, coordonatoarea Programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței pe bază de gen”.  

Prima activitate legată de crearea Clubului Taților a avut loc recent la Strășeni și Fălești, unde peste 80 de actuali și viitori tați din aceste localități au participat la o discuție, în care au fost consultați  despre această inițiativă.

Eugen Oprea din Strășeni, tată a doi copii, a salutat această idee menționând că atunci când a devenit tată, și-a spus că va participa activ în educația și creșterea copiilor săi. „Am considerat indispensabil ca ei să simtă și prezența mamei, și a tatălui. La început atitudinea altor tați față de mine era un pic diferită. Dar nu asta m-a interesat. M-au interesat familia mea, copiii mei. Mă bucur foarte mult să observ că acum sunt tot mai mulți tați care se implică”, a spus Eugen.

Liviu, un alt tată din Strășeni, a spus că mulți tați și-ar dori să se implice mai mult, dar nu știu cum să o facă, de aceea prezența unui Club al Țatilor, care să se ocupe de educația bărbaților în acest domeniu, este binevenită.  „Noi, tații, avem multe întrebări, avem nevoie să învățăm chiar. Unii dintre noi se rușinează să abordeze anumite subiecte. În cadrul acestor cluburi mă aștept să învăț bune practici de educare a copiilor și să discut cu specialiști în domeniu”, a spus Liviu.

Ca urmare a  rezultatelor discuțiilor în focus grupuri, a consultării reprezentanților și reprezentantelor APL, partenerilor locali,  dar și a analizei resurselor elaborate de Biroul Regional UNFPA pentru programele de implicare a taților, vor fi elaborate resurse normative și metodologice, regulamentul de organizare și funcționare a Clubului Taților, dar și planul de activitate. Iar primele sesiuni pilot din cadrul celor opt Cluburi ale taților vor avea loc în luna decembrie curent.

Cu sprijinul Uniunii Europene, cele două agenții membre ale familiei ONU vor colabora cu instituțiile guvernamentale și parteneri din societatea civilă din șase țări pentru a contribui la combaterea stereotipurilor de gen, pentru a spori implicarea bărbaților în activitățile casnice și de îngrijire a copiilor și vor realiza activități cu implicarea potențialilor agresori pentru a preveni violența pe bază de gen.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: