image
Sursa foto: Getty Images

Cel mai mare aisberg din lume se îndreaptă „cu viteză” spre o insulă britanică; Pinguinii și focile, în pericol

Cel mai mare aisberg din lume, cunoscut sub numele de A68a, coboară spre insula Georgia de Sud, teritoriu britanic aflat în Atlanticul de Sud.

Gigantul din gheață desprins în Antarctica are o dimensiune similară cu insula și există riscul să „atingă” țărmul Georgiei de Sud - un paradis al faunei sălbatice. Dacă acest lucru se va întâmpla, pinguinii și focile de pe insulă vor fi în pericol, potrivit BBC News, citat de Digi24.

Traseele de hrănire a animalelor ar putea fi blocate, iar puii vor fi cei mai amenințați, pentru că nu vor fi hrăniți corespunzător, avertizează specialiștii. În plus, toate creaturile care trăiesc pe fundul mării ar fi zdrobite acolo unde A68a ar pătrunde.

„Ecosistemele își vor reveni, bineînțeles, dar există pericolul ca în cazul în care acest aisberg se blochează, să rămână acolo timp de 10 ani”, a spus prof. Geraint Tarling de la British Antarctic Survey (BAS). „Și asta ar face o diferență foarte mare pentru ecosistemul Georgiei de Sud", a mai declarat Geraint Tarling pentru BBC News.

Acest teritoriu britanic este un fel de cimitir pentru aisbergurile din Antarctica, unde ajung fiind purtați de curenții foarte puternici. Periodic blocuri de gheață din Antarctica ajuns pe țărmul insulei și se topesc aici în săptămâno sau luni, în funcție de dimensiuni.

A68a - care are aspectul unei mâini cu un deget arătător - urmează acest traseu de când s-a desprins din Antarctica, la mijlocul anului 2017. Acum se află la doar câteva sute de kilometri sud-vest de teritoriul britanic.

Cu o suprafață de aproximativ 4.200 kilometri pătrați, aisbergul cântărește sute de miliarde de tone. Este, însă, scufundat la o adâncime relativ redusă, 200 de metri sau chiar mai puțin, iar asta înseamnă că se poate deplasa facil până spre coasta Georgiei de Sud.

„Apropierea aisbergului are implicații masive. Animalele nu se vor putea hrăni, pentru că traseele lor normale de hrănire vor fi blocate, vor trebui să parcurgă distanțe mai lungi, iar adulții nu vor mai putea reveni la „cuib” la timp pentru a-și hrăni puii”, a explicat profesorul Tarling.

Când colosul A38 s-a îndreptat spre Georgia de Sud, în 2004, mii de pui de pinguini și pui de focă au fost găsiți morți pe plajele locale.

Cercetătorul BAS încearcă să organizeze resursele pentru a studia A68a. El mai spune că impactul potențial are și aspecte pozitive. De exemplu, aisbergurile aduc cu ele cantități enorme de praf care vor fertiliza planctonul oceanic din jurul lor.

Deși imaginile din satelit sugerează că A68a se află în drum spre Georgia de Sud, traseul său, însă, ar putea fi deviat de curenți, spun specialiștii.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: