Noua Zeelandă: O localitate întrerupe iluminatul public pentru a salva o specie de păsări amenințată cu dispariția

O mică localitate din Noua Zeelandă va întrerupe iluminatul public în săptămânile care urmează în încercarea de a proteja o specie de petrel (Procellaria westlandica), o pasăre de mare în pericol de dispariţie, informează DPA.

Foto: Simbol

Agenția de transport din Noua Zeelandă, Waka Kotahi, a anunțat miercuri că va stinge luminile stradale pe o porțiune de 3,4 kilometri de pe autostrada care trece prin localitatea Punakaiki, situată pe coasta vestică a Insulei de Sud, scrie Agerpres.

Iluminatul va fi întrerupt dumincă și reluat de Anul Nou, a precizat Waka Kotahi.

Singurul loc de unde păsările își pot procura hrana este o fâșie de pădure din regiunea de coastă situată la poalele lanţului muntos Paparoa, în vecinătatea Punakaiki.

Luminile strălucitoare de dedesubtul traseului de zbor al păsărilor îi pot face pe pui să aterizeze forţat şi să nu-şi mai poată continua zborul, a precizat purtătorul de cuvânt al Westland Petrel Conservation Trust, Bruce Stuart-Menteath.

Demersul, primul de acest fel din Noua Zeelandă, a fost „fantastic” pentru păsările care, de obicei, nu reuşesc să se ridice de la sol, a mai spus acesta.

„Waka Kotahi ar trebui apreciată pentru eforturile de a proteja exemplarele de petrel. Astfel, se alătură unei tendinţe la nivel mondial de a proteja viaţa sălbatică de efectele excesului de lumină artificială”, a continuat el.

Deşi numeroşi pui au putut fi salvaţi şi ajutaţi să-şi reia zborul, mulţi alţii au murit în urma rănilor provocate de aterizarea forţată sau ucişi de vehicule.

În timpul sezonului de împerechere, din aprilie până în decembrie, păsările adulte fac frecvente zboruri dus-întors, însă doar pe perioada nopţii.


Pub