Franţa a interzis mişcarea ultranaţionalistă turcă ''Lupii Cenuşii'' pe teritoriul francez, după incidentele violente dintre turci și armeni de lângă Lyon

Franţa a interzis mişcarea ultranaţionalistă turcă "Lupii Cenuşii" pe teritoriul francez. După incidentele violente dintre turci și armeni de lângă Lyon. Aceasta fiind o grupare care "incită la discriminare şi la ură şi este implicat în acţiuni violente", scrie www.agerpres.ro.

Foto: https://bunadimineata.ro/

"Mişcarea 'Lupii Cenuşii' a fost dizolvată în Consiliul de Miniştri, conform instrucţiunilor preşedintelui Republicii", a scris ministrul Darmanin, estimând în decretul său că acest grupuscul "incită la discriminare şi la ură şi este implicat în acţiuni violente".

"Lupii Cenuşii" au fost incriminaţi pentru incidentele de săptămâna trecută dintre comunităţile turcă şi armeană de la Decines-Charpieu, lângă Lyon. Conflictul dintre turci şi armeni s-a intensificat după izbucnirea conflictului din Nagorno Karabah între Armenia şi Azerbaidjan, în care partea azeră este susţinută de Turcia.

Miercurea trecută, forţele de ordine au intervenit la Decines-Charpieu pentru a împiedica circa 250 de turci să îi atace pe armeni. Cu câteva ore înainte, o încăierare între membri ai celor două comunităţi se soldase cu patru răniţi, din care unul în stare gravă.

Sâmbătă noaptea, memorialul genocidului şi Centrul Naţional al Memoriei Armene de lângă Lyon au fost profanate, iar pe clădiri a apărut inscripţia "Lupii Cenuşii".

Gruparea este cunoscută ca apropiată de preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erd ogan, care şi-a exprimat recent îndoieli privind 'sănătatea mintală' a omologului său francez, Emmanuel Macron.

"Lupii Cenuşii" au ajuns cunoscuţi în deceniile 1970-1980, în urma unor acţiuni violente împotriva militanţilor de stânga. Ei folosesc ca semn de recunoaştere un gest al mâinii cu degetul mare împreunat cu mijlociul şi inelarul.

De asemenea, guvernul francez a interzis sau intenţionează să interzică un număr de organizaţii acuzate de promovarea ideologiei islamiste, după recentele atacuri întreprinse de extremişti, în urma cărora un profesor a fost decapitat lângă Paris şi alte trei persoane au fost ucise într-o biserică din Nisa.


Pub