Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Maia Sandu: După 15 noiembrie,…

Maia Sandu: După 15 noiembrie, Igor Dodon va ajunge la coșul de gunoi al istoriei și o „să-i eliberăm și pe socialiști de el”

Candidata PAS la alegerile prezidențiale spune că după 15 noiembrie Igor Dodon va ajunge la coșul de gunoi al istorie și că PSRM tot ar dori să scape de el. Maia Sandu spune că a discutat cu Andrei Năstase, Dorin Chirtoacă și Tudor Deliu despre modul cum pot coopera pentru turul 2. Octavian Țîcu încă nu a fost de găsit, mai spune lidera PAS care speră că totuși va avea o întrevedere cu liderul PUN în timpul apropiat.

„Igor Dodon după 15 noiembrie va ajunge la coșul de gunoi al istoriei, până și PSRM vrea să scape de el. Încă de vara trecută l-au tras de manecă cu greu ca să vină la Parlament și să-l alungăm pe Plahotniuc. Într-un fel, o să-i eliberăm și pe socialiști de el”, a declarat candidat la prezidențiale.

Lidera PAS a refuzat să analizeze scenariile care se vehiculează legate de nominalizarea la funcția de premier a lui Igor Dodon sau a lui Andrei Năstase, în cazul în care șeful statului ar pierde alegerile.

„E neserios să discutăm scenarii și candidați, nu știm ce se întâmplă în Parlament, dacă mai este majoritate care să-l susțină pe Chicu, sau s-a creat alta. E clar că nu putem face abstracție de Parlament, dar nu e bine să speculăm. Trebuie să luăm una după unu. Am spus ca voi numi în funcție un om onest și competent. În rest, ce majoritate se va forma și cine pe cine va propune, să speculăm, nu va fi corect acum avem altceva mai important, să ieșim la vot. Acesta e primul pas”, a declarat Maia Sandu.

Maia Sandu spune că dacă va ajunge președinte va propune 2 lucruri care trebuie făcute imediat: un plan de măsuri pentru redresarea situației pandemice și restabilirea economiei.

„Nu este clar câte zile va fi Chicu în funcție, dar prioritatea e să asigurăm suficiente resurse ca oamenii să poată să trăiască. Alegerile anticipate parlamentare nu se întâmplă a doua zi. Până atunci primul lucru e să asigurăm condiții normale oamenilor. Sunt 2 lucruri de făcut imediat, un plan de măsuri pentru redresarea situației pandemice, suntem pe cont propriu, avem nevoie de echipament medical, e semnalul pe care îl transmite sistemul. Eu chiar nu înțeleg cum acest Guvern nu a putut să cumpere 50 de aparate. Înțeleg în martie când nu erau, dar acum sunt pe piață.

Trebuie măsuri pentru a salva economia, o treime din întreprinderi sunt în prag de faliment. Sunt foarte mulți oameni și dacă aceste companii dau faliment ei rămân fără lucri. Pentru aceste întreprinderi trebuie de găsit bani de la UE, alți donatori care s-au oferit, însă Dodon nu s-a grăbit să le acceseze”, a mai declarat Sandu.

Lidera PAS afirmă că asta nu înseamnă că procedurile de dizolvare a Parlamentului vor fi oprite, iar lucrurile vor fi făcute în Parlament.