Biden sau Trump? Când vom ști cine a câștigat alegerile în SUA?

În Statele Unite ale Americii s-au închis secțiile de votare. În dimineața zilei de 4 noiembrie, președintele în exercițiu Donald Trump și rivalul său democrat Joe Biden arată scoruri aproape egale. Rezultatul alegerilor va depinde de mai multe state, unde numărarea voturilor finale ar putea dura câteva zile. La acest scrutin, din cauza pandemiei de coronavirus, mulți americani au votat prin poștă, ceea ce face mai dificilă prezicerea rezultatelor alegerilor. De notat că circa o sută de milioane de oameni, au votat devreme, înainte de ziua votării – personal sau prin poștă, ceea ce reprezintă 73% din totalul alegătorilor la alegerile prezidențiale din 2016.

Rezultatele parțiale afișate în dimineața zilei arătau că Joe Biden conduce alegerile prezidențiale din SUA, cu un avans nesemnificativ în fața lui Donald Trump. Contrar mai multor previziuni, candidatul democratic nu a reușit să obțină o victorie convingătoare. Asta în condițiile în care sondajele pre-electorale îl arătau pe Biden înaintea rivalului său Donald Trump cu aproximativ 10 puncte procentuale, iar un sondaj efectuat la jumătatea lunii octombrie, cu trei săptămâni înainte de ziua votării principale, a arătat un decalaj de 17 puncte: 57% pentru Biden și 40% pentru Trump.

De notat că  și la alegerile anterioare din 2016, sondajele și experții arătau înfrângerea lui Trump, dar el a ajuns să o învingă pe democrata Hillary Clinton.

Între timp Donald Trump și-a anunțat victoria înainte de finalul numărării voturilor, contracandidatul său Joe Biden și-a îndemnat susținătorii să se înarmeze cu răbdare și și să aștepte sfârșitul numărării de voturi. Pentru a câștiga alegerile, oricare dintre candidați are nevoie de minimum 270 de voturi din Colegiu Electorilor.

Menționăm că, de asemenea, în SUA au avut loc alegeri pentru Camera Reprezentanților SUA (435 de locuri), Senat (35 din 100 de locuri), și alegerea a 11 guvernatori din diferite state.

Unde au câștigat candidații

În dimineața zilei de 4 noiembrie, rezultatele preliminare arătau în felul următor:

Trump câștigă Kentucky (8 voturi), Indiana (11 voturi), Virginia de Vest (5 voturi), Tennessee (11 voturi), Arkansas (6 voturi), Dakota de Sud (3 voturi), Dakota de Nord (3 voturi), Sud Carolina (9 voturi), Alabama (9 voturi), Utah (6 voturi), Missouri (10 voturi), Nebraska (4 voturi din cinci), Mississippi (6 voturi), Wyoming (3 voturi), Ohio (18 voturi), Oklahoma (7 voturi), Iowa (6 voturi), Texas (38 voturi), Montana (3 voturi), Idaho (4 voturi), Utah (6 voturi), Kansas (6 voturi), Louisiana (8 voturi) și Florida ( 29 voturi) Total: 213 voturi

Biden câștigă Virginia (13 voturi), Massachusetts (11 voturi), Delaware (3 voturi), Maryland (10 voturi), District of Columbia (3 voturi), Connecticut (7 voturi), New Jersey (14 voturi), Colorado ( 9 voturi), New Hampshire (4 voturi), Illinois (20 voturi), Nebraska (1 din 5 voturi), California (55 voturi), Oregon (7 voturi), Washington (12 voturi), New Mexico (5 voturi) ), Hawaii (4 voturi), New York (29 voturi), Minnesota (10 voturi) și Vermont (3 voturi) Total: 220 voturi

Nu sunt anunțate rezultatele în 10 state, care au un total de 101 voturi electorale. În trei state, care însumează 21 de voturi electorale, Biden conduce, în rest – Trump, dar cu un mic avans față de rival.

Cum au reacționat candidații

Donald Trump

„Rezultatele sunt fenomenale”, a declarat președintele Donald Trump în fața alegătorilor din fața Casei Albe. Președintele a mulțumit poporului american și familiei sale pentru sprijinul acordat. El a declarat că a câștigat victoria în majoritatea statelor decisive – în special, în Georgia, Carolina de Nord, Texas, precum și în Wisconsin. „Sincer, am câștigat aceste alegeri. Acum încercăm să păstrăm integritatea alegerilor pentru binele națiunii. Se încearcă o fraudă importantă. Vom merge la Curtea Supremă și vom cere ca votarea să se oprească. Este un moment trist, vom câștiga. În ce mă privește am câștigat deja”, a spus Donald Trump.

Joe Biden

Candidatul democratic Joe Biden a venit cu o declarație scurtă în fața cu susținătorii săi din Wilmington, Delaware. El și-a îndemnat susținătorii să se înarmeze cu răbdare și și să aștepte sfârșitul numărării de voturi. „Păstrați-vă credința! Suntem pe cale să câștigăm aceste alegeri. Avem încredere în rezultatul din Arizona, suntem încă în joc în Georgia, ne simțim bine în Wisconsin și Michigan, când se vor număra toate voturile vom câștiga Pennsylvania”, a spus Joe Biden, care a precizat că rezultatele se vor cunoaște cel mai devreme peste 24 de ore. „Nu poate să spună Donald Trump că a câștigat, nici eu nu pot să spun, ăsta e rolul americanilor.”, a mai spus candidatul democraților.

Ce se întâmplă dacă niciunul dintre candidați nu acumulează 270 de voturi 

Președintele american nu este ales prin vot direct popular, ci indirect, în Colegiul Electorilor, iar pentru victorie, un candidat are nevoie de votul a cel puțin 270 de electori. Deci, șef al statului nu devine persoana care a luat cele mai multe voturi în toată țara, ci cele mai multe voturi ale electorilor.  Colegiul  Electorilor are la bază 538 de electori divizați la cele 50 de state, conform numărului populației. Respectiv, candidatul  cu 270 de voturi electorale din 538 devine președintele Statelor Unite.

Citește și: Cum ar arăta Moldova dacă am alege președintele ca la americani?

Dacă candidații primesc același număr de voturi de la Colegiul Electorilor sau niciunul dintre aceștia nu obține 270 de voturi, decizia finală cu privire la numirea președintelui va fi luată de membrii Camerei Reprezentanților SUA. Ultima dată când țara s-a aflat în această situație a fost în 1876. Presa internațională care citează analiști politici descriu acest scenariu ca unul prost pentru Donald Trump: Camera Reprezentanților a Congresului SUA are șanse de 99% să rămână la Partidul Democrat și aceasta îl va numi pe Joe Biden în funcția de președinte, nu pe republicanul Trump.

Între timp, în marile orașe americane, înainte de alegeri, autoritățile și proprietarii de afaceri se pregăteau pentru proteste în masă și posibile revolte. Casa Albă din Washington a fost  îngrădită, iar fațadele din centrul orașului New York, Los Angeles, Portland, Washington și alte orașe au fost acoperite cu placaj.

Sursa: Meduza, Currenttime

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.