11:03:42 29.03.2024
Stiri

Premieră în SUA: Cu 70 de milioane de voturi primite, Joe Biden a devenit cel mai votat candidat din istoria alegerilor prezidențiale americane

Actualitate 04.11.2020 19:39 Vizualizări2533 Autor: Ziarul National
Premieră în SUA: Cu 70 de milioane de voturi primite, Joe Biden a devenit cel mai votat candidat din istoria alegerilor prezidențiale americane


Joe Biden, fostul vicepreședinte al SUA și candidatul democrat la funcția de președinte al țării, a ajuns la pragul de 70 de milioane de voturi primite din partea alegătorilor, devenind cel mai votat candidat prezidențial din istoria Statelor Unite pe fondul unei prezențe impresionante la vot, cu peste 160 de milioane de sufragii la nivel național.

Conform estimărilor realizate mass-media americane, Joe Biden a primit până la acest moment al numărării voturilor (4 noiembrie, ora 18:27, ora România) un număr de 69.768.858, devansând astfel recordul deținut de Barack Obama, care a obținut în 2008 un număr de 69.498.516.

Potrivit celor mai recente estimări publicate de mass-media americană, în special Fox News, Joe Biden este creditat cu 238 de electori, în timp ce Donald Trump cu 213 de electori. De asemenea, mai sunt așteptate rezultatele voturilor din statele Pennsylvania, Georgia, North Carolina, Michigan, Wisconsin, Nevada și Alaska. Viitorului preşedinte îi sunt necesari 270 de electori pentru a câştiga alegerile prezidenţiale americane, scrie caleaeuropeana.ro.

Conform proiecțiilor prezentate de Fox News, Joe Biden are un avans în fața lui Donald Trump în trei din cele șapte state în care mai sunt numărate voturi la alegerile prezidențiale americane.

Mai precis, Biden are mai multe voturi decât Trump în Nevada (6 electori), Wisconsin (10 electori) și Michigan (16 electori). În cazul în care va câștiga alegerile în aceste state, Biden va ajunge la 270 de electori, majoritatea minimă pe care un candidat trebuie să o obțină pentru a deveni președintele SUA.

În schimb, Donald Trump conduce votul în Georgia, North Carolina, Pennsylvania și Alaska.

O alegere a lui Joe Biden ar însemna că Statele Unite ar fi conduse de la 20 ianuarie 2021 de cel de-al 46-lea președinte din istoria țării, generând multiple premiere. Mai întâi, Biden ar fi primul fost vicepreședinte de la George H.W. Bush, în 1989, care câștigă funcția supremă în stat. Mai mult, în cazul în care ar fi ales, Biden ar deveni, în 2021, cel mai vârstă om politic din SUA care a preluat vreodată funcția de președinte. Nu în ultimul rând, partenera politică a lui Biden și candidata pentru funcția de vicepreședinte, Kamala Harris ar deveni prima femeie vicepreședintă din istoria SUA, dar și prima femeie afro-americancă și prima americancă cu origini sud-asiatice care ar putea prelua această funcție.

Biden este un veteran al politicii americane, el fiind senator democrat de Delaware timp de 36 de ani, din 1973 până în 2009, când a ajuns la Casa Albă împreună cu Barack Obama, devenind al 47-lea vicepreședinte american.

Cetățenii Statelor Unite ale Americii s-au prezentat marți la urne pentru un scrutin istoric pentru viitorul țării și al relațiilor internaționale în care au fost chemați, pe fondul unei țări divizate, polarizate și cel mai puternic afectate de pandemia de COVID-19, să își aleagă președintele dintre cei doi contracandidați care își dispută fotoliul prezidențial din Biroul Oval, președintele în funcție Donald Trump (Partidul Republican) și fostul vicepreședinte Joe Biden (Partidul Democrat).

Spre deosebire de alegerile prezidențiale din alte țări, alegerile americane nu funcționează direct pe baza votului popular al cetățenilor.

Președintele Statelor Unite ale Americii este ales indirect. Spre deosebire de votul dat de cetățeni în alte sisteme democratice, în SUA delegaţii şi electorii din Colegiul Electoral iau locul votanţilor direcţi. Populația nu este distribuită în mod egal în statele americane iar scopul acestui sistem este ca statele mai puțin populate să nu fie ignorate în procesul electoral. Toate cele 50 de state federale americane au un număr prestabilit de “electori” în Colegiul Electoral – aproximativ proporţional cu populaţia statului.

În total, Colegiul este format din 538 de electori, din care 435 sunt distribuiţi în funcţie de populaţia statelor, iar 100 sunt distribuiţi câte doi pentru fiecare stat american. Alţi trei electori sunt desemnaţi pentru capitala Washington D.C. Pentru ca un candidat să câştige alegerile are nevoie de susţinerea a cel puţin 270 de electori – jumătate plus unul.

Distribuirea electorilor se face, aproape în toate statele, după principiul “câştigătorul ia totul”, astfel candidatul care obţine majoritatea votului popular într-un stat va obţine toţi electorii acelui stat.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md