În Belgia cartea este considerată un „bun esențial”. Librăriile rămân deschise în lockdown

Foto: Pinterest

În Belgia, ţară în care autorităţile au impus o perioadă de izolare la domiciliu timp de şase săptămâni, librăriile au rămas deschise, iar cărţile au fost incluse pe lista „bunurilor esenţiale” spre bucuria librarilor şi a cititorilor care au apreciat recursul indispensabil la literatură în faţa „angoasei” generate de pandemia de COVID-19, informează AGERPRES.

În condițiile înăspririi restricțiilor în Belgia, începând de luni, librăria Tropismes era unul dintre puținele magazine din Galeriile Regale, un elegant pasaj cu acoperiș din sticlă situat în centrul orașului Bruxelles, care atrăgea un flux constat de clienți, în contrast cu magazinele ciocolatierilor din apropiere afectate de lipsa turiștilor.

Spre deosebire de Franța, guvernul condus de Alexander De Croo a introdus librăriile printre activitățile comerciale care pot „rămâne deschise pentru public atât timp cât oferă în principal bunuri esențiale”.

„Credem că este esențial să dezvoltăm o preocupare […] în ceea ce privește sănătatea mintală a tuturor belgienilor. Cultura joacă un rol enorm”, a explicat vicepremierul belgian Georges Gilkinet, pentru cotidianul Le Soir.

Librarii din Bruxelles, care au fost nevoiți să își închidă spațiile de vânzare timp de două luni în primăvară, se declară mulţumiți de această decizie a guvernului belgian, amintind că „au adoptat toate precauțiile sanitare posibile”.

„Cartea corespunde unei nevoi evidente într-o perioadă de angoasă”

„În același fel în care am păstrat deschise magazinele de bricolaj, părea la fel de evident să deschidem ceea ce permite bricolare prin cuvinte și gânduri”, a spus Marc El Khadem, specialist al departamentului de științe umaniste din cadrul librăriei Tropismes.

„Cartea corespunde unei nevoi evidente într-o perioadă de angoasă, de incertitudini, care ne fac pe fiecare dintre noi să ne gândim la propria mortalitate, la precaritatea existenței”, a precizat el pentru AFP.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente