(video) PAL-V, prima maşină zburătoare, are acces liber pe drumurile publice europene

Compania olandeză PAL-V a anunțat că mașina sa zburătoare Liberty a primit permisiunea de la autorități pentru a circula pe drumurile publice europene. Respectiv, primul automobil, care îşi poate lua şi zborul din mers, a putut fi înregistrat şi înmatriculat cu o plăcuţă oficială.

Acest lucru este rezultatul finalizării unui program riguros și extins de testare pe mai multe piste speciale, începând cu luna februarie din acest an. De la ovale de mare viteză, teste de frânare și de emisii, până la testarea poluării fonice, PAL-V este acum gata să apară pe drumuri şi să fie cu un pas mai aproape de livrările către clienţi.

Amintim că pentru decolare, PAL-V Liberty necesită o porţiune de carosabil cu o lungime cuprinsă între 180 şi 330 de metri, iar pentru aterizare una de 30 de metri. Trecerea de la modul rutier la cel aer, dar şi invers, durează între 5-10 minute. Viteza maximă este limitată la 180 de km/h în aer şi la 160 de km/h la sol.

PAL-V Liberty este echipat cu două motoare pe benzină. Rezervorul de combustibil îi are un volum 100 de litri. În același timp, mașina poate parcurge aproximativ 1.300 km de drumuri sau poate zbura pe o distanţă de 500 km (4.3 ore) fără realimentare.

Potrivit companiei, la momentul de faţă 30 de locuitori din Olanda au comandat și plătit deja un Liberty, iar cartea de rezervări se completează dincolo de așteptări! Costul mașinii zburătoare este de 587.000 de dolari.

Deoarece 80% din viitorii posesori de PAL-V nu ştiau nimic până acum despre aviație, unii dintre ei au început să frecventeze lecţii la PAL-V FlyDrive Academy pentru a primi o licență de zbor cu giroplanul.

Mai este de remarcat faptul că a fost autorizată deocamdată doar o singură mașină. Aceasta înseamnă că PAL-V încă nu-i poate începe producția în serie. În plus, mai este necesar de obţinut un permis adecvat pentru utilizarea spațiului aerian. Conform previziunilor acest lucru se va întâmpla în 2022. 

La proiectul Liberty se lucrează tocmai din anul 2007!

Vezi reportajul nostru cu acest vehicul inedit:

https://autoblog.md/geneva-2018-masina-zburatoare-pal-v-reportaj-video-autoblog-md/

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/