Rectorul Universității Agrare ar putea rămâne fără funcție, după ce a semnat acte administrative în privința fiilor săi

Irina Odobescu
04/11/2020
avere.md

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat că rectorul Universității Agrare din Moldova, Liviu Volconivici, a admis încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese. Acesta a semnat acte administrative în privința fiilor săi.

Inspectorii de integritate au stabilit că Volconovici și-a pus semnatura pe diplomele de studii superioare de licență și master, care au fost emise pe numele ambilor feciori, ordinul de înmatriculare la studii cu finanțare din bugetul de stat a unei liste de pretendenți, în care se regăseau cei doi fii și ordinul cu privire la susținerea tezei de master și diploma de master, eliberate pe numele unuia dintre feciori.

În același timp, rectorul a aprobat o cerere din partea unui fiu pentru a participa la un schimb de experiență peste hotare, împreună cu alți studenți din cadrul universității. Ulterior, a fost emis și ordin în acest sens, în lista de studenți delegați fiind inclus și fiul său.

Astfel, rectorul a admis șase conflicte de interese consumate în privința fiilor săi, care s-au manifestat prin faptul că nu a declarat, conform legislației speciale a ANI, situațiile de conflict de interese, nu a soluționat conflictele de interese reale, semnând astfel acte în favoarea celor două persoane apropiate.

Dacă actul de constatare va rămâne definitiv, ANI va sesiza Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului pentru revocarea acestuia din funcție. Totodată, Volconovici riscă să nu mai dețină o funcție publică sau o funcție de demnitate publică, cu excepția funcțiilor electorale, pentru un termen de trei ani, fiind înscris și în Registrul Interdicțiilor.

Irina Odobescu
04/11/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii