/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ O nouă șansă pentru fiecare. Persoanele dependente de droguri trec reabilitarea la o fermă din raionul Anenii Noi

missing
04 noiembrie 2020, ora 20:31

Mulți ani la rând, nu și-au putut imagina, cum e să trăiești fără droguri. Dar, într-o bună zi, au reușit să spună „Stop!” dependenței lor. Acum, aceste persoane fac parte dintr-o comunitate, unde beneficiază de terapie și susținerea specialiștilor. Iar ca experiența lor să fie una și mai valoroasă, cu toții trăiesc la o fermă veritabilă, unde au grijă de animale, produc carne, lactate și iau viața de la capăt.

„Pentru mine, lucrul de aici este un instrument ca să-mi modelez caracterul. Că uneori nu vreau, dar oricum îmi fac lucrul”.

La ferma, care se află într-un sat din raionul Anenii Noi, Maxim este responsabil de creșterea prepelițelor. Mai apoi, carnea și ouăle sunt vândute, iar banii obținuți acoperă necesitățile gospodăriei. La ai săi 21 de ani, tânărul spune că astfel de viață îi este pe plac, mai ales că acum abia își revine de la consumul de droguri. A devenit dependent de narcotice pe când era elev, încercând în acest fel să scape de defectul său de vorbire. Familia băiatului a început să tragă un semnal de alarmă încă de pe când el avea 14 ani.

MAXIM, FOST CONSUMATOR DE DROGURI:Am obosit de droguri. Nu îmi simțeam mâinile, picioarele, îmi curgea necontrolat saliva, nu puteam vorbi, am recunoscut că nu am putere în fața drogurilor. I-am spus mamei că vreau să mor. Altfel nu puteam”.

Din cauza că avea nevoie de mulți bani, Maxim a luat credite unul după altul, iar acum are de achitat o datorie de peste 50 de mii de lei. Comunitatea terapeutică este ultima sa șansă, spune tânărul, mai ales că trece cursul de reabilitare deja a doua oară.

MAXIM, FOST CONSUMATOR DE DROGURI: „Îmi place să fiu afară, să mă aflu printre animale, să am grijă de ele, să fac curat, să inventez ceva nou”.

Întrucât aici nu au acces la telefoane, unica metodă de a comunica cu lumea exterioară sunt scrisorile. Pe Ion l-am surprins chir în timp ce scria. El a spus că le scrie specialiștilor din comunitate. În afară de ei, nu mai are cui să scrie.

ION, FOST CONSUMATOR DE DROGURI: „Cu documente, să-mi fac pașaport, sunt foarte recunoscător oamenilor aceștia. Mi-am pus un scop să mă izbăvesc de tot gunoiul din viața mea”.

Ion spune că a început să consume droguri de la vârsta de 15 ani, atunci când a vrut să pară important în cercul său de prieteni. De atunci, a stat de mai multe ori după gratii pentru diverse furturi, în total, fiind vorba despre o pedeapsă de 10 ani. Acum o lună, el și-a ispășit ultimul termen, care a durat aproape opt ani, și spune că nu are de gând să revină în închisoare.

ION, FOST CONSUMATOR DE DROGURI:Nu mai puteam să merg mai departe. Am avut probleme cu soția, copilul s-a născut și a murit, mama tot a decedat, numai probleme aveam”.

Din cauza drogurilor a pierdut totul și Alexandru. În doar un an de consum de substanțe narcotice, s-a despărțit de prietena sa și s-a concediat de la jobul, unde era un specialist prețuit.

ALEXANDRU, FOST CONSUMATOR DE DROGURI:Relațiile mele cu prietenii, cu toți oamenii, cu familia, chiar și cu mine însumi au fost total distruse. Am avut multe scopuri, multe ambiții, aveam o direcție. La un moment dat, nu am mai vrut să fiu cineva.”

Întrucât lucra în domeniul alimentației publice și acum îi place să petreacă timp la bucătăria casei în care trece reabilitarea.

Reabilitarea persoanelor dependente de droguri are loc în trei etape. Primele două durează câte trei luni, timp în care persoanele învață să fie active în societate, să respecte un regim stabilit, dar și să îndeplinească activități de rutină.

VLADIMIR DODON, MANAGERUL COMUNITĂȚII TERAPEUTICE:Aici, ei nu au telefoane, nu comunică cu prietenii lor vechi. Nimeni nu vorbește necenzurat, nu ne batem, nu comunicăm după vechile standarde”.

O parte importantă este și munca. La fermă, fiecare are obligațiunile lui, fie să aibă grijă de animale, fie să mențină curățenia în casă. Iar grație unui grant oferit de Uniunea Europeană, aici a fost deschisă și o secție de prelucrare a laptelui, unde oamenii care trec reabilitarea produc lactate, care mai apoi sunt vândute consumatorilor.

Mica fermă, care propune servicii de reabilitare oamenilor dependenți de droguri activează din 2005 și este un proiect al Asociației Inițiativa Pozitivă. De atunci, peste 450 de persoane au fost ajutate și au reușit să se integreze cu succes în societate.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram