image
Sursa foto: jurnal.md

Dodon cere procuraturii să inițieze dosare penale pe numele celor care au blocat accesul votanților transnistreni la Varnița

Igor Dodon s-a arătat deranjat că duminică, în ziua alegerilor prezidențiale, locuitorii din regiunea Varnița au blocat traseul pe unde erau aduși, în unele cazuri în mod organizat, alegători din regiunea transnistreană la secțiile de vot. „Cer procuraturii să inițieze dosare penale, dacă e nevoie, pe numele celor care au blocat accesul la vot al cetățenilor Republicii Moldova care au vrut să voteze la prezidențiale, inclusiv pe numele deputaților care au fost prezenți acolo. Este un precedent extrem de periculos”, a afirmat Igor Dodon.

Chiar dacă au fost aduși organizat, dintr-o regiune unde nu au avut acces candidații la prezidențiale și informația despre alegeri, Igor Dodon s-a arătat extrem de nemulțumit de blocarea traseului de la Varnița.

„Nu trebuie să-i numim separatiști pe locuitorii RM care locuiesc în Transnistria ori Găgăuzia. Cu astfel de declarații Maia Sandu ar putea aduce țara în pragul unui nou conflict, ca în anii 1990. Atunci tot au fost astfel de națiști care făceau astfel de declarații. Ce a urmat, să vă amintesc? Voi iar vreți să destabilizați situația în RM? Cer de la procuratură să inițieze urgent dosare penale dacă trebuie pe numele celor care au blocat accesul la vot al cetățenilor RM din stânga Nistrului”, a spus candidatul la președinție.

„Imaginați-vă că cineva le blochează accesul oamenilor dintr-un sat din centrul Moldovei cu care nu sunt de acord cum votează. Ar fi corect? Trebuie de deschis dosare penale așa cum au fost deschise cu 10-15 ani în urmă pe numele forțelor neconstituționale care împiedicau cetățenilor noștri să ajungă la alegeri” a mai spus Dodon.

Acesta a menționat că în calitate de președinte va sigura „în continuare pacea și liniștea cu Transnistria și Găgăuzia”

„Mă consider un urmaș al eliberatorilor. La 9 mai este ziua biruinței. Așa a fost, este și va fi. Iar 24 august este ziua eliberării Moldovei de fasciști” a mai punctat Dodon. Acesta a ținut să-și atenționeze electoratul că dacă va învinge Maia Sandu ziua de 24 august va fi marcată în continuare zi de doliu și comemorare a victimelor regimului comunist, iar soldații RM nu vor mai participa la paradele de la Moscova.

Amintim că la 1 noiemrbie, în ziua alegerilor, un grup de locuitori din Varnița au blocat accesul locuitorilor din regiunea transnistreană la o secție de vot. Aceștia erau transportați organizat cu autobuze și cu microbuzele, fapt care contravine legislației în vigoare. Prezent la fața locului deputatul Igor Grosu și-a parcat mașina perpendicular pe traseul care leagă Tighina de satul Varnița. Misiunea de observare Promo Lex a declarat că a înregistrat 17 cazuri de aducere a alegătorilor din Transnistria în mod organizat la secțiile de vot. Totodată au fost înregistrate mai multe cazuri în care oamenii din stânga Nistrului recunoșteau că li s-a propus câte 400 de lei pentru un vot.

Solicitată de Jurnal.md, Diana Fetco, ofițer de presă al IGP, a declarat că pe cazul blocării accesului la Varnița deja a fost inițiat un proces penal.

„Acțiunile în cadrul acestuia durează, la momentul actual identificăm toate persoanele, analizăm secvențele video, vom audia persoanele, inclusiv pe cele cărora le-a fost încălcat dreptul la libera deplasare. La final vom înainta propuneri organului procuraturii”, a declarat Diana Fetco.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: