Delegația UE: Alegătorii moldoveni și-au demonstrat angajamentul față de democrație, în ciuda contextului dificil generat de pandemie

„Alegătorii moldoveni și-au demonstrat angajamentul față de democrație în ciuda contextului dificil generat de pandemia COVID-19”, se menționează în declarația purtătorului de cuvânt al delegației UE la Chișinău cu privire la alegerile prezidențiale.

Foto: UNIMEDIA

„Uniunea Europeană ia act privind constatările și concluziile preliminare ale Misiunii de Observare a Alegerilor OSCE / ODIHR, inclusiv în ceea ce privește organizarea generală a alegerilor, lacunele juridice care au subminat eficacitatea supravegherii financiare a campaniei și soluționarea litigiilor electorale, natura competitivă a campaniei, peisajul mediatic, acuzațiile de cumpărare a voturilor, transportul ilegal al alegătorilor și accesul acestora la secțiile de votare.

UE va continua să urmărească îndeaproape evoluțiile în perioada de până la cel de-al doilea tur de scrutin, precum și în timpul acestuia. Trebuie evitate practicile care nu corespund angajamentelor OSCE și altor obligații și standarde internaționale privind alegerile democratice. UE se așteaptă ca autoritățile Republicii Moldova să continue să faciliteze munca nestingherită a observatorilor electorali internaționali și naționali.

Uniunea Europeană sprijină pe deplin consolidarea instituțiilor democratice din Republica Moldova și subliniază că respectarea dreptului tuturor alegătorilor de a-și exprima voința în alegeri credibile, incluzive și transparente este un principiu democratic fundamental care se află, de asemenea, în la baza Acordului de Asociere UE - Republica Moldova”, se mai menționează în declarația citată.


Pub