Curs de abilitare a AMBASADORILOR ECO(logiei) în municipiul Bălți

AO Centrul de Instruire și Dezvoltare Personală „ANIMA”  în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Adolescenți și Tineret CRAT din cadrul DÎTS municipiul Bălți, cu suportul Uniunii Europene implementează proiectul „Tinerii Anticafenelei pentru un mediu sustenabil prin servicii publice locale calitative”  în perioada septembrie 2020 – iunie 2021.

În ultimele zile din luna octombrie 2020, 7 tineri Ambasadori ai ECO (logiei), din municipiul Bălți, au fost instruiți în cadrul unui curs de formare a Educatorilor de la „egal la egal” în domeniul ecologiei/serviciilor publice locale de calitate.

În timpul cursului de formare, tinerii au avut posibilitate să meargă în teritoriu pentru a vizualiza cazanele pe biomasă din raionul Dondușeni, Gimnaziul Crișcăuți și turbinele eoliene din Parcul Țaul, nordul țării. Ambasadorii au discutat cu reprezentanții instituțiilor publice care au apelat la resursele energiei regenerabile și au vizualizat un model de construcție de casă a străbuneilor care la baza construcției a avut regula energiei eficiente.

În continuare, Ambasadorii au avut conexiune online cu expertul în energie regenerabilă și energie efientă Eugen Camenscic, care a venit cu date, statistici și detalii privind procedura Eficienței Energetice, Managementul Energetic în R. Moldova.

În timpul cursului, ambasadorii eco au învățat tehnici de predare nonformală a temei și au practicat în grupuri mici aceste competențe. În ziua a patra, ambasadorii au avut parte de un material video de durată, în urma căruia au avut loc debrifarea temei.

Împreună cu formatorii ambasadorii au schițat o agendă cu materiale didactice pentru a exersa și a promova ore informative cu tematica „Managementul energetic în Nordul Țării”.  Urmează să fie organizate 35 de ore informative pentru semenii săi în școli, pentru cca 700 tineri din municipiul Bălți, în anul școlar 2020-2021, cu susținerea unui Mentor din echipa de implementare a proiectului.

În scopul organizării și desfășurării cu succes al orelor informative, au fost semnate 7 acorduri de colaborare cu Instituțiile de Învățământ din Municipiu Bălți.

Adrian Romanciuc, ambasador eco: „Noi, tinerii, suntem model pentru cei din jur, și prin promovarea valorilor eco în rândul semenilor creștem considerabil nivelul de conștientizare și atitudine al acestora față de mediu și serviciile publice de calitate”

__________________

Proiectul „Tinerii Anticafenelei pentru un mediu sustenabil prin servicii publice locale calitative” implementat de AO „Centrul de Instruire și Dezvoltare Personală ANIMA” benificiară a Programului de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a Uniunii Europene (UE), acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerii proiectului în regiunea de dezvoltare Nord sunt AO „Pro Cooperare Regională” și AO ”CASMED”

#ÎmpreunăMaiPuternici #EU4Moldova#EU4CivilSocietyMD#CSOActionMoldova#MLPS,

 #DezvoltareRegionala

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.