16:53:09 20.04.2024
Stiri

„România SPRIJINĂ Republica Moldova”, HARTĂ INTERACTIVĂ pe pagina web a DRRM de la București: Toate proiectele implementate din bani românești în stânga Prutului, adunate în același loc: Investiții directe de aproape 80 de MILIOANE de euro

Actualitate 03.11.2020 15:44 Vizualizări2354 Autor: Ziarul National
„România SPRIJINĂ Republica Moldova”, HARTĂ INTERACTIVĂ pe pagina web a DRRM de la București: Toate proiectele implementate din bani românești în stânga Prutului, adunate în același loc: Investiții directe de aproape 80 de MILIOANE de euro


Miile de proiecte finanțate cu zeci de milioane de euro de către autoritățile din România și implementate de-a lungul anilor în R. Moldova au fost sistematizate pe pagina oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României, într-o hartă interactivă lansată marți, 3 noiembrie.

Harta interactivă „România sprijină Republica Moldova” permite vizualizarea sprijinului financiar acordat de România Republicii Moldova atât la nivel guvernamental, cât și la nivel descentralizat, în baza acordurilor de înfrățire între administrațiile publice locale de pe ambele maluri ale Prutului.

Harta este elaborată în conformitate cu datele oferite de instituțiile guvernamentale și administrațiile publice locale din România și va fi completată pe măsură ce vor parveni date noi.

Astfel, cu un singur click pe localitatea aleasă, puteți vizualiza informații detaliate despre proiectele finanțate de către partenerii din România.



Potrivit datelor adunate până acum de DRRM, Guvernul de la București a finanțat proiecte în valoare de peste 78,2 milioane de euro în R. Moldova, iar autoritățile locale din România - alte proiecte în sumă de peste 1,433 de milioane de euro.

„În virtutea funcției de secretar de stat al D.R.R.M. și cunoscând realitatea din Republica Moldova, am insistat, încă din prima zi, asupra realizării unui astfel de proiect, având ca obiectiv cartografierea tuturor finanțărilor românești în R. Moldova. Știm deja că România a reconfirmat, cu fiecare ocazie, angajamentul său ferm pentru sprijinirea parcursului european ireversibil al Republicii Moldova - declarativ și prin acțiune concretă. Prin urmare, este esențial ca eforturile susținute și sprijinul financiar din partea statului român să fie cunoscute de către toți cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului”, a declarat secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu R. Moldova, Ana Guțu.

CITIȚI și Ambasadorul Ioniță, la 10 ani de parteneriat strategic: „Oare ce a mai făcut România în R. Moldova? Depinde pe cine întrebi. Politicienii au un răspuns sau mai multe, în funcție de culoarea sau agenda politică, oamenii simpli, beneficiari – altul”

Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova își exprimă convingerea, într-un comunicat de presă, că harta interactivă reprezintă o reușită, fiind pentru prima dată când asistența financiară a României în R. Moldova, la nivel central și local, se regăsește centralizată pe o hartă interactivă, iar informațiile pot fi accesate cu ușurință.

Amintim că, recent, a fost lansată și platforma 10ani.ro, dedicată aniversării a 10 ani de Parteneriat Strategic România - Republica Moldova, proiect finanțat de DRRM. Platforma găzduiește spoturi video care pun în valoare sprijinul financiar important al României acordat cetățenilor R. Moldova pe diferite domenii: educație, cultură, sistem sanitar, sănătate, infrastructură etc.

CITIȚI și PLATFORMA 10ani.ro // România - R. Moldova, zece ani de PARTENERIAT strategic și ZECE proiecte importante finanțate de București în stânga Prutului

Astfel, în cei zece ani de parteneriat strategic, România a făcut investiții de zeci de milioane de euro în beneficiul celor circa trei milioane de locuitori ai R. Moldova.

Sprijinul constant, asumat și foarte responsabil acordat de România oamenilor din Republica Moldova, s-a materializat prin demararea, implementarea și finalizarea unor proiecte extrem de importante pentru comunitățile și întreaga societate din Republica Moldova, cum ar fi proiectul SMURD (13 500 de intervenții terestre pe teritoriul Republicii Moldova, 89 de intervenții aero-medicale și 35 de intervenții transfrontaliere începând cu anul 2014), renovarea a 933 de grădiniţe din R. Moldova (26 de milioane de euro) și donarea a 196 de microbuze școlare.

De asemenea, este vorba despre construcția gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău (26,5 milioane de euro), acordarea a 20 de camioane pline cu ajutoare destinate luptei cu COVID-29 (3,5 milioane de euro), renovarea Sălii cu Orgă din Chișinău (un milion de euro) și a Muzeului Național de Artă al Moldovei (19 milioane de lei), construcția unui nou sediu pentru Teatrul muzical-dramatic „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul (800 de mii de euro), reabilitarea Scării-cascadă din Parcul Valea Morilor, Chișinău (peste 920 de mii de euro), construcția rețelei de apeduct și canalizare pentru 577 de gospodării din satul Roșu, raionul Cahul (700 000 de euro).


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md