3/11/2020

Pro-CooperationMD este numele unei organizații, cu sediul în Franța, care a înregistrat mai multe site-uri de știri false în Registrul domeniilor din Federația Rusă – Reg.ru.

De pe paginele web anonime au fost lansate zeci de noutăți neadevărate despre faptul că: armata rusă va lupta cu COVID-19 în România, țările europene și-au închis hotarele pentru doi ani sau că un deputat moldovean a decedat într-un accident rutier.

RISE Moldova a aflat că, în Franța, nu există nicio companie cu denumirea Pro-CooperationMD, iar providerul de hosting din Rusia a recunoscut că, așa-numita „organizație franceză” nu a prezentat careva acte sau probe care să confirme existența acesteia în calitate de întreprindere.

organizatia-rise

Laboratorul de Fake News este un proiect de investigație prin care încercăm să identificăm cine stă în spatele portalurilor de fake news. În plină pandemie de coronavirus, zeci de știri au fost lansate din aceleași tunuri pentru a atrage un număr mare de cititori.

Unii creatori de știri false încearcă să atragă mii de vizualizări ca să adune bani din publicitate, iar alții de pe domenii înregistrate în Federația Rusă – promovează idei propagandistice.

Citește AICI: Laboratorul de Fake News (I). Creatorul
Citește AICI: Laboratorul de Fake News (II). Omul din Crimeea

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a blocat peste 60 de site-uri de fake news, în perioada stării de urgență. Cu mai multe luni în urmă, am solicitat SIS să ne informeze dacă a identificat persoanele din spatele portalurilor de fake news.

Răspunsul SIS: […] În partea ce vizează identificarea posesorilor site-urilor prenotate, acest fapt este un proces complex și continuu, deoarece toate sunt înregistrate pe nume fictive […] . 

Printre site-urile blocate de SIS se numără: r.news-romania24h.xyz, news-romania24h.info, add-news-ro.info, portal-news.info și edu-news.website. Detalii, AICI

Toate au în denumire cuvântul „news” (știri – trad. din lb. engleză), iar conținutul livrat de paginile web face parte din categoria de fake news.

r.news-romania24h.xyz – A publicat două știri care s-au rostogolit ca un bulgăre de zăpadă, crescând numărul accesărilor după fiecare distribuire pe site-urile de socializare sau pe alte platforme media. Primul titlu sună astfel: „Rusia vine în ajutor României! Armata rusă va lupta cu Соronavirusul în România…”, iar celălalt: „Oficial: Italia, Germania și Franța își închid definitiv hotarele pe doi ani de zile!”.

news-romania24h.xyz a fost creat pe 27 septembrie 2018.

Site-ul a fost înregistrat de providerul de hosting și registratorul de domenii Reg.ru, iar organizația care a solicitat înscrierea în registru se numește: opg Pro-CooperationMD.

Conform unui extras al domeniului, proprietara paginii web are sediul în Franța, însă nu este indicată adresa completă, cu denumirea orașului și a străzii. În secțiunea date de contact este trecut un număr de telefon francez, inactiv, și această adresă de e-mail: pro-userjack1@mail.md.

Am făcut mai multe căutări avansate după contul Google AdSense, Publisher ID: 7530693347425879, dar și Registrele de domenii din diferite țări.

Rezultatul – peste zece domenii sunt conectate de Pro-CooperationMD. Printre acestea se numără libertatea-presei.xyz și stiri-actuale.xyz.

pro-cooperstion

În continuare, am consultat registrele publice din Franța și nu am găsit nicio organizație cu denumirea „Pro-CooperationMD”. Detalii, AICI, AICI și AICI

În final, am contactat Reg.ru ca să aflăm dacă, la etapa de înregistrare a domeniilor, așa-zisa companie franceză a prezentat careva dovezi despre existența sa ca entitate juridică. Redăm mai jos răspunsul primit din Rusia.

– Reporter: Cum a fost posibil ca Reg.ru să înregistreze un domeniu pe numele unei companii inexistente, Pro-CooperationMD?

– Pavel Patrikeev, șeful Secției Juridice a providerului de hosting și registratorului de domeniu REG.RU: La înregistrarea domeniilor internaționale, potrivit regulilor ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), este suficient ca cel care înregistrează domeniul să confirme e-mail-ul indicat în procesul de înregistrare. Ulterior, anume prin intermediul e-mail-ului se desfășoară cea mai mare parte a interacțiunii cu clientul.

La fel, la înregistrarea domeniului sau la solicitarea oricărui serviciu în REG.RU este obligatorie familiarizarea cu contractul de ofertă și acceptarea condițiilor specificate în aceasta. Potrivit documentului, dar și regulilor tuturor zonelor de registre, administratorul domeniului (registrant) urmează să furnizeze informații veridice. Răspunderea pentru corectitudinea, veridicitatea și actualitatea datelor administratorului numelui de domeniu o poartă persoana care a depus cererea de înregistrare a acestuia, nu registratorul/registrul zonei de domeniu (Reg.ru – n.r.).

Mai mult, funcția noastră în calitate de registrator este de a înregistra domeniile și a menține actualitatea datelor despre acestea în registru. Noi nu suntem abilitați să oferim aprecieri site-ului din punct de vedere al corectitudinii conținutului, cu atât mai mult, să efectuăm careva acțiuni cu acesta sau în raport cu administratorul, cu unele excepții (de exemplu, în caz de eșuare a procedurii de identificare a administratorului). Totuși, de pildă, în zonele .RU și .РФ pentru aceasta există entități competente stabilite de Centrul de Coordonare. Dacă utilizatorii expediază interpelări, semnalează existența unor anumite încălcări pe site-urile unde noi avem doar calitatea de registrator, le recomandăm să adreseze mesajul direct respectivelor entități.

Dacă vom recepționa vreo sesizare de la o instituție competentă vom lua cunoștință de aceasta și, în baza rezultatelor expertizei conținutului numelor de domeniu, vom retrage delegarea domeniului.

Cu referire la domeniile indicate de Dvs. menționăm că, deja pentru una din adrese identificarea a eșuat, fiindu-i retrasă delegarea pentru date neconforme (portal-news.info), iar unele sunt disponibile pentru înregistrare (add-news-ro.info, portal-news.site). Pentru celelalte, identificarea, la fel, a fost inițiată și așteptăm 15 zile până la încheierea acesteia. Ulterior, dacă datele nu se vor confirma, delegarea domeniilor va fi retrasă.

reg-ru– Reporter: Pro-CooperationMD a prezentat careva acte sau alte probe care să confirme existența acesteia în calitate de întreprindere?

– Reg.ru: Pro-CooperationMD nu a prezentat careva acte sau alte probe care să confirme existența acesteia în calitate de întreprindere. Or, la înregistrarea domeniilor, lucrul respectiv nu este necesar, la fel, această companie nu a solicitat de la REG.RU careva operațiuni pentru care să fie necesară o identificare suplimentară a administratorului domeniului (registrantului), în afară de confirmarea la e-mail-ul indicat pentru domeniu.

– Reporter: Multe dintre domeniile înregistrate de Reg.ru difuzează știri false. În ce mod Reg.ru luptă cu site-urile care devin surse de informații false?

– Reg.ru: Providerul de hosting nu poate în mod individual să separe ceea ce este fake news de ceea ce nu reprezintă fake news. Aspectele de stabilire a veridicității informației și a caracterului de defăimare a onoarei și demnității țin de competența instanței de judecată. Dacă instanța de judecată va stabili că informația este falsă sau că aceasta defăimează onoarea cuiva, atunci providerul de hosting sau administratorul vor executa decizia privind eliminarea informației.

În unele cazuri, providerul de hosting este abilitat să ia deciziile în mod independent, ghidându-se de prevederile contractului (de exemplu, în cazul identificării publicației ce conține pornografie infantilă sau în modul prevăzut de Codul Civil pentru intermediarii de informație în caz de recepționare de la titularul de drepturi a reclamației pentru marca comercială folosită pe site în mod ilegal).

Totuși, este important să înțelegem că, providerul de hosting nu în toate cazurile are competența de a stabili toate faptele juridice, în mod independent. Astfel, în unele cazuri este necesară implicarea organelor de drept sau a instanței de judecată (ca în cazurile cu fake news sau difuzarea informației ce defăimează onoarea și demnitatea).

Iurie SANDUȚA

Fact-checking: Dumitru STOIANOV


Acest material a fost realizat cu sprijinul European Journalisn COVID-19 Suport Fund. Opiniile exprimate în această publicație aparţin în exclusivitate autorului şi nu reflectă neapărat poziţia European Journalism Centre. Instituțiile finanțatoare nu influențează în niciun fel subiectul şi conținutul materialelor publicate.


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS


Comenteaza acest articol