(foto) „Mi-a venit ideea în timp ce mă plimbam prin magazine.” Povestea fraților care câștigă bani din pasiunea pentru tehnica macrame și lemnărit

BeFunky-collagekjnhbg

Victoria este o tânără mămică pasionată de tot ce înseamnă decor și obiecte lucrate manual. Fiind stabilită anterior într-o altă țară, s-a prins în vraja unor decorațiuni pe care a decis ulterior să le confecționeze chiar ea. Deși de profesie este pedagogă de învățământ primar și de limbă engleză, acum simte că face cu adevărat ceea ce-i dă o stare de bine și împlinire. Vă invităm vă aflați povestea Victoriei, cea care transformă textilul în magie.

Victoria a binevoit să ne povestească cum a început toată această aventură de confecționare a obiectelor de decor. Deși a fost mereu pasionată de lucrările hand-made, curiozitatea și dragostea pentru tehnica macrame i-a apărut aproape spontan.

„Am ales să stau lângă copii, însă niciodată nu mi-a plăcut să fiu dependentă financiar 100 %. Deși să fii mamă nu este un lucru care să te lase fără ocupație, simțeam nevoia de mai mult. De mică sunt pasionată de lucrurile hand-made, însă de orice mă apucam să fac mă plictiseam foarte repede. Am încercat aproape toate tipurile de hand-made-uri, însă pasiunea pentru tehnica macrame a apărut din senin”, istorisește protagonista noastră.

Victoria ne-a relatat că o perioadă de timp a locuit în Franța, iar atunci când avea ocazia, se plimba cu copiii prin magazinele din apropiere și tot mai des în ochi îi săreau tot felul de decorațiuni pentru casă, care pentru ea aveau un farmec aparte, așa că le-a îndrăgit imediat. Iar după ce revenise cu familia în Moldova, a decis să nu depoziteze această mică pasiune pentru obiectele de decor pe care le văzuse anterior, așa că a pornit în căutări creative.

„Am așteptat două luni până am primit din afara țării și două sau trei zile am stat cu ochii doar în tutorial-uri până am învățat nodurile de bază”

„Venisem deja în țară, dar idee nu aveam măcar cum se numește această tehnică. Am căutat pe Pinterest tot felul de idei de decor până le-am descoperit. Mi-am dorit mult să încerc tehnica macrame, dar la noi nu se găsea sfoară specială, iar alte tipuri nu prea se potrivesc. Am așteptat două luni până am primit din afara țării și două sau trei zile am stat cu ochii doar în tutorial-uri până am învățat nodurile de bază. Mi s-a dat mai greu, teoretic învăț mult mai ușor”, ne povestește cu entuziasm Victoria.

La un moment dat, Victoria a simțit că vrea să împărtășească lumii lucrările din lemn create de fratele ei și așa a hotărât să facă o pagină de Instagram. Acolo și-au făcut loc nu doar obiectele din lemn, ci și cele executate de ea în tehnica macrame.

„Lemnul este pasiunea fratelui meu mai mic Cristi, care, din copilărie, doar cu o singură daltă crea diferite obiecte prin casă. Când au început să-i iasă din ce în ce mai bine lucrările, care deveneau tot mai multe, am înțeles că trebuie să facem ceva cu ele. Am creat o pagină de Instagram prin luna noiembrie a anului 2019 și le-am expus acolo. Cam în aceeași perioadă, începeau să îmi iasă tot mai bine lucrările în tehnica macrame, așa că am decis să le combinăm. De la început, Cristian avea foarte puține instrumente, astfel, primele lucrări de pe pagină au fost create practic în întregime manual, ele sunt speciale pentru noi și din fericire aproape toate și-au găsit casă”, afirmă eroina noastră.

Lucrările „Inspirat din Natură” sunt sută la sută din materiale naturale, ne povestește Victoria.

„Am ales să folosim la maximum posibil materiale naturale, deoarece lumea deja e plină de plastic. În plus, cele naturale niciodată nu își pierd actualitatea, transmit o stare de bine și încântă atât privirea, cât și simțurile tactile.”

„Am înțeles că cel mai important e să fii autentic și mereu gata să faci ceva nou, deosebit și actual, astfel întotdeauna se vor găsi admiratori”

Tot aici, dânsa ne-a spus că spre mirarea lor au primit un feedback pozitiv atunci când au publicat primele lucrări în spațiul virtual și, deși mereu auzeau sintagma: „la noi nu se apreciază arta și oamenii nu înțeleg valoarea lucrărilor create manual”, a realizat că lucrurile nu stau chiar așa.

„Chiar după primele noastre postări, am avut parte de foarte multă susținere. Multă lume bună a distribuit lucrările noastre, iar ulterior. în câteva luni, aveam comenzi aproape non-stop. E adevărat că la noi ele nu valorează la fel de mult ca în afara țării, uneori nici în jumătate, dar noi ne bucurăm și suntem mulțumiți de nivelul la care am ajuns în mai puțin de un an. Treptat, căpătăm mai multă experiență, astfel cum domeniul afacerilor pentru noi este unul total necunoscut, însă învățăm din greșeli și încercăm să devenim tot mai buni. Am înțeles că cel mai important e să fii autentic și mereu gata să faci ceva nou, deosebit și actual, astfel întotdeauna se vor găsi admiratori”, menționează Victoria.

Tânăra ne-a mărturisit că de obicei se inspiră de la alți creatori din afara țării, însă oricât de mult și-ar dori să reproducă o lucrare, într-un final aceasta capătă un stil propriu, iar dacă tehnica macrame este un pic mai simplă din punct de vedere tehnic, confecționarea unei lucrări ia mult timp, uneori chiar mai mult de o lună.

„Tehnica macrame, deși aș spune eu că e mai ușoară decât tricotatul sau croșetatul – presupune câteva noduri –, ia foarte mult timp. O lucrare cât de mică, în medie, consumă cel puțin o oră de muncă, iar proiectele mari pot să ia chiar mai mult de o lună, însă, deoarece ne axăm mai mult pe lucrări de dimensiuni medii, acestea de obicei nu depășesc una-două săptămâni de lucru”, povestește Victoria.

„Pentru noi fiecare lucrare este o părticică din sufletul nostru”

Despre prețurile lucrărilor dânsa ne-a relatat că mereu se străduie să le facă cât mai convenabile pentru clienți, însă de obicei materialele și instrumentele folosite sunt destul de costisitoare și chiar li s-a întâmplat de câteva ori să lucreze aproape gratis, din lipsă de experiență, însă, potrivit ei, lucrul lor este în primul rând pasiune, apoi job.

„Pentru noi fiecare lucrare este o părticică din sufletul nostru, parcă ne este greu să le împachetam și să le trimitem, însă pe de altă parte asta este motivația pentru care continuăm să creăm, iar când ele ajung la destinație și primim feedback pozitiv, satisfacția este pe măsură”, ne relatează entuziasmată protagonista.

Victoria ne-a mai spus că momentan echipa lor este relativ mică. Ea se ocupă de lucrările în tehnica macrame, uneori apelează și la ajutorul surorii sale sau a prietenei, de asemenea administrează paginile de Instagram și Facebook, duce evidența și comunică cu clienții. Fratele ei, Cristi, este toată ziua în atelier și creează lucrările din lemn, iar dacă are timp, se ocupă și de livrări. Totodată, în această echipă mică se mai integrează și soțul Victoriei, Sergiu.

„Visăm și la un mic magazin fizic unde să fie expuse lucrările noastre, dar până atunci avem încă multe de învățat”

Eroina noastră ne-a spus că visurile lor abia iau amploare și intenționează să deschidă un atelier destinat lucrărilor macrame, unde să aibă mai mulți angajați pentru a putea produce mai mult.

„Din cauză că sunt încă singură, abia fac față. Vreau să dezvoltăm mai mult această tehnică la noi, care în afara țării este foarte populară și e un adevărat trend. Visăm și la un mic magazin fizic unde să fie expuse lucrările noastre, dar până atunci avem încă multe de învățat”, ne spune spre final Victoria.

Dânsa punctează că scopul lor principal pentru timpul apropiat este să devină tot mai buni, așa încât persoanele ce au încredere în ei să rămână mai mult decât mulțumiți de lucrările pe care le execută.

Pentru a face cunoștință cu mai multe lucrări marca „Inspirat din Natură”, accesați pagina lor de Facebook sau de Instagram!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente