UE, despre scrutinul electoral de la Chișinău: „Alegătorii moldoveni și-au demonstrat angajamentul față de democrație în ciuda contextului dificil generat de pandemia COVID-19”

Anticoruptie.md
03/11/2020

Uniunea Europeană a declarat, prin purtătorul său de cuvânt, că „ia act privind constatările și concluziile preliminare ale Misiunii de Observare a Alegerilor OSCE / ODIHR, inclusiv în ceea ce privește organizarea generală a alegerilor, lacunele juridice care au subminat eficacitatea supravegherii financiare a campaniei și soluționarea litigiilor electorale, natura competitivă a campaniei, peisajul mediatic, acuzațiile de cumpărare a voturilor, transportul ilegal al alegătorilor și accesul acestora la secțiile de votare”.

Într-o declarație făcută publică, se menționează că „alegătorii moldoveni și-au demonstrat, la 1 noiembrie, în cadrul alegerilor prezidențiale, angajamentul față de democrație în ciuda contextului dificil generat de pandemia COVID-19. 

”UE va continua să urmărească îndeaproape evoluțiile în perioada de până la cel de-al doilea tur de scrutin, precum și în timpul acestuia. Trebuie evitate practicile care nu corespund angajamentelor OSCE și altor obligații și standarde internaționale privind alegerile democratice. UE se așteaptă ca autoritățile Republicii Moldova să continue să faciliteze munca nestingherită a observatorilor electorali internaționali și naționali.

Uniunea Europeană sprijină pe deplin consolidarea instituțiilor democratice din Republica Moldova și subliniază că respectarea dreptului tuturor alegătorilor de a-și exprima voința în alegeri credibile, incluzive și transparente este un principiu democratic fundamental care se află, de asemenea, în la baza Acordului de Asociere UE - Republica Moldova”, se arată în decșarația Uniunii Europene pe marginea scrutinului prezidențial din Republica Moldova. 

Anticoruptie.md
03/11/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii