/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, ajutor UE și pericol atomic. Zelenski: „Teroarea trebuie învinsă complet și peste tot”

/VIDEO/ Din cauza secetei și a recoltei slabe, uleiul de floarea soarelui s-a scumpit în medie cu 15 la sută

missing
03 noiembrie 2020, ora 21:14

Încep a fi resimțite efectele secetei și a recoltei slabe din acest an. În lipsa susținerii din partea statului, agricultorii se văd nevoiți să majoreze prețul la semințele de floarea soarelui cu aproximativ 50 la sută. Astfel, un kilogram, costă în medie 8 lei și 50 de bani, însă unii solicită chiar și 10 lei pentru un kilogram. Prin urmare, începând cu luna octombrie, și fabricile de ulei au stabilit un preț mai mare cu circa 15%. Cumpărătorii spun că deja au simțit creșterea prețului, care îi bate simțitor la buzunar.

Șeful Federației Naționale a fermierilor, Vasile Mîrzenco, care este și agricultor, spune că se întâmplă pentru prima dată în experiența sa, când nu a reușit să strângă nimic de pe hectarele de floarea-soarelui pe care le-a semănat.

VASILE MÎRZENCO, PREȘEDINTE, FEDERAȚIA NAȚIONALĂ A FERMIERILOR: „Proastă de tot nici nu am recoltat-o. Nu era rost să scot combina pe câmp”.

Antreprenorul spune că în situația lui sunt alți zeci de agricultori. În acest an, cei mai norocoși au adunat doar 60 la sută din recolta estimată. Din cauza secetei, agricultorii au fost nevoiți să ridice prețul la semințele de floarea soarelui. Astfel, începând cu luna septembrie, prețul a crescut brusc până la 8 lei per kilogram, iar în octombrie semințele de floarea soarelui s-a scumpit din nou. Acum, costul mediu oscilează între 8 lei și 40 de bani și 8 lei și 60 de bani.

VASILE MÎRZENCO, PREȘEDINTE, FEDERAȚIA NAȚIONALĂ A FERMIERILOR: „Oferta e mai mică, s-a produs cu vreo 30-40% mai puțin decât anul trecut floarea soarelui, dacă nu chiar în jumătate. Nu avem nicio siguranță că anul care vine va fi mai blând din punct de vedere a condițiilor climaterice”.

În piață, comercianții spun că semințele de floarea soarelui se va scumpi și mai mult.

„Pentru ulei cea mai măruntă e la 7-8 lei kilogramul. Anul trecut a fost 5-6”.

Iar pe un site specializat de anunțuri am găsit semință care se vinde chiar și cu 10 lei pentru un kilogram. Am telefonat la numerele indicate, prezentându-ne drept cumpărători, iar agricultorii ne-au zis că au puțină roadă, de aceea nu pot face nicio reducere.

COMERCIANT DE SEMINȚE DE FLOAREA SOARELUI: „- Da de ce așa scump? Anul trecut era mai ieftin. – Da anul ăsta ea nu-i. Maximum mi-au rămas vreo 15 tone că iaca acum încarc mașina”.

„– Păi, anul trecut cât a fost roada… Anul acesta a ieșit 40 kilograme de hectar, anul trecut două tone. Normal că și prețul e mai mare”.

Au simțit diferența și producătorii de uleiuri. Aceștia spun că au fost nevoiți să ridice prețul cu 15%, cu nouă lei mai scump decât anul trecut pentru cumpărătorii angro.

VALERIU PAPUC, PRODUCĂTOR DE ULEIURI: „- Dacă îl vindeam până la 19-20 de lei, acum cu 22-24 de lei de pe loc. El ajunge la 27-28”.

Și mai mare este prețul final. Vânzătorii spun că, în luna octombrie, prețul a crescut cu doi-trei lei per litru.

„-A fost secetă, nu a fost roadă și din cauza asta s-a scumpit. Răsărita vine mai scumpă și e puțină. De aceea, și uleiul e mai scump”.

Cumpărătorii deja au simțit scumpirile pe propriul buzunar.

„- A costat 59 de lei, iar acum 72. E foarte scump. Pensia e mică și pentru mine e groaznic”.
„- Lumea nu are așa bani, nu are așa salarii, chiar pensiile sunt mici”.
„- În septembrie au fost vânzări mai mari și la începutul lui octombrie. De când au început scumpirile, lumea a auzit și acum s-a oprit”.

Alții au prognozat creșterea prețurilor din timp și și-au făcut provizii încă din vară.
„- Eu am făcut din vară provizii, de aceea, nu e o problemă”.

Comercianții consideră că la iarnă, prețul uleiului va fi și mai mare. În acest an, recolta de semințe de floarea soarelui a fost în medie cu 40 la sută mai mică față de anul trecut.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Sergiu Ciubaru

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram