‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
15.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPiața agricolă mondială: Condițiile climaterice și alegerile din SUA fac presiune asupra prețurilor

Piața agricolă mondială: Condițiile climaterice și alegerile din SUA fac presiune asupra prețurilor

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Piața Europeană

Alegerile din SUA care au loc astăzi vor stabili cursul pentru toate piețele în următoarele săptămâni. Joe Biden rămâne favoritul. Viitorul președinte va prelua funcția pe 20 ianuarie. În acest context, piețele se află sub presiune.

Dolarul rămâne stabil la nivelul 1,1650 față de euro, rubla rusească arată o scădere, depășind nivelul psihologic de 80 de ruble pentru un dolar. Acest lucru face ca producătorii din Rusia să realizeze mai greu tranzacțiile și constituie un factor în susținerea prețurilor internaționale.

Pe arena internațională, SUA a vândut 204.000 de tone de porumb către o destinație necunoscută. De asemenea, 38.000 de tone de soia din Statele Unite au fost livrate către Brazilia. Lipsa ofertei la sfârșitul sezonului, după o campanie de export tensionată în Brazilia, în principal către China, duce la creșterea locală a prețurilor.

Potrivit Agritel, prețurile pe piața cerealelor au suport fiind influențate de condițiile climaterice din Rusia, care stagnează dezvoltarea grâului. Originile franceze sunt extrem de competitive atât pentru grâu, cât și pentru orz. Producătorii de orz speră să realizeze exporturi în China, având în vedere că rămân în vigoare taxele de import stabilite de China pentru originea australiană.

Piețele semințelor oleaginoase sunt, de asemenea, sub presiune. Există îngrijorări tot mai mari cu privire la cererea de combustibil la nivel global, pe fondul pandemie. Canola și uleiul de palmier au pierdut ieri din preț. Cu toate acestea, prețurile uleiului de palmier au crescut puțin în această dimineață în Kuala Lumpur. Acest lucru poate sprijini prețul pentru rapiță pe Euronext la deschidere.

‹ adv ›

Totuși, astăzi cotațiile s-au schimbat esențial pe Euronext:

Piețele vor fi prudente astăzi, în așteptarea rezultatelor alegerilor din SUA.

Piața regiunii Mării Negre

‹ adv ›

La începutul săptămânii, piața este dominată de stabilitate după consolidarea observată în ultimele zile. Dintre toate cerealelor, doar prețurile pentru orz nu au înregistrat reduceri:

  • Grâul de 11,5 CPT Odessa s-a tranzacționat ieri la 239 dolari/t, în scădere cu 9 dolari comparativ cu prețul înregistrat marți, 27 octombrie;
  • Porumb CPT Odessa s-a tranzacționat ieri la 215 dolari/t, pierzând 15 dolari față de prețul înregistrat săptămâna trecută;
  • Orzul furajer CPT Odessa s-a tranzacționat la 204 dolari/t, ceea ce constituie prețul de vârf al acestui sezon.

Piața semințelor oleaginoase prezintă o corecție mai mică a prețurilor:

  • Floarea-soarelui CPT Odessa s-a tranzacționat ieri la 569 dolari/t (inclusiv TVA), adică -6 dolari comparativ cu prețul de vârf;
  • Soia CPT Odessa s-a tranzacționat ieri la 470 dolari/t sau -16 dolari;

Devalorizarea grivnei și a rublei față de dolar compensează parțial scăderea prețurilor pe piețele interne.

Piața SUA

Piețele americane au stagnat ieri. Prețul pentru grâu a găsit un anumit sprijin la nivel global, în timp ce situația pentru boabele de soia și porumb este încă incertă, în principal din cauza presupunerilor privind scăderea cererii globale de biocombustibili.

După închiderea piețelor, USDA a lansat ratingul săptămânal al recoltei, care era sub așteptările comercianților. 43% din grâu a fost evaluat ca „bun și excelent”, față de 41% săptămâna trecută.

Porumbul a fost recoltat în proporție de 82%, soia – 87% din suprafață. Aceste cifre sunt în concordanță cu media ultimilor 5 ani, dar sub așteptările pieței. Semănarea grâului de toamnă este realizată în proporție de 89%, în creștere față de media de 86% din ultimii cinci ani.

Cifra exporturilor de grâu este de 287.059 tone, sub așteptări. Exporturile de porumb sunt estimate la 721.623 tone, ceea ce este, de asemenea, sub așteptări.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›