‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 24 martie, 2024
18.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMiere autohtonă exportată cu succes în Franța

Miere autohtonă exportată cu succes în Franța

‹ adv ›
‹ adv ›

Deși se vehicula la început de sezon că apicultorii din țara noastră nu vor exporta în acest an nici un kilogram de miere, din lipsă de cantități suficiente, iată că s-a reușit totuși formarea unor loturi. Astfel, primele livrări de miere polifloră au fost făcute în acest an în Franța.

„Am reușit să facem primele exporturi deoarece am acceptat prețul de anul trecut, 2,2-2,3 euro pentru un kilogram de miere. După asta, apicultorii au majorat prețul de vânzare și noi, în aceste condiții nu ne-am putut permite să achiziționăm miere pentru a forma alte loturi”, povestește Irina Negruță, exportatoare din Orhei.

Antreprenoarea spune că a exportat primele loturi de miere, atunci când în țară prețul de achiziție era de 32-33 de lei per kilogram. În prezent, acesta a crescut în medie cu 2-5 lei la kilogram.

„Cu 35-37 de lei kilogramul de miere noi nu ne putem permite să achiziționăm marfă deoarece prețul de export a rămas același ca și anul trecut. Respectiv, când la prețul de achiziție adăugăm și costurile pentru procesare și impozitul de 5%, pierderile sunt vizibile”, susține antreprenoarea din Orhei.

O soluție ar fi ca europenii să ofere un preț mai bun pentru mierea noastră, dar tendințe în acest sens nu sunt.

„Cu siguranță anul viitor nu vom activa. Nu există miere suficientă pe piața locală, respectiv nu putem acoperi volumele solicitate”, afirmă antreprenoarea.

Dacă anul trecut până la începutul lunii noiembrie Irina Negruță reușise să exporte în jur de 450 de tone de miere, anul acesta doar aproximativ 100 de tone de miere.

Antreprenoare afirmă că europenii ar trebui să ofere în jur de 3 euro pentru un kilogram de miere moldovenească, ca să poată cumpăra cantități suficiente, la prețul solicitat actualmente de apicultori și să continue exporturile.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

  1. Cucoană, lasă vrăjeala cu 2, puținul tău per kg de miere înspre Franța că te asigur, le deschid capul la mulți apicultori cât …”coastă” prețul de miere funcție de floarea culeasă ! Ok ?!?!?!

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii