image
Sursa foto: jc.md

Ambasada României în RM: „Este esențial ca turul II să se desfășoare în deplină transparență”

România anunță că urmărește cu toată atenția evoluțiile legate de derularea scrutinului electoral prezidențial din Republica Moldova și a luat notă de calificarea în turul al doilea a doi candidați, respectiv a președintei Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, și a actualului președinte, Igor Dodon.

„România subliniază că este esențial ca turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova să se desfășoare în deplină transparență și conformitate cu standardele europene și internaționale, precum și cu principiile democratice. România va continua să urmărească toate evaluările din teren ale observatorilor electorali naționali și internaționali și nu va ezita să semnaleze orice deficiențe legate de procesul de organizare a alegerilor”, se arată într-un comunicat de presă emis de Ambasada României la Chișinău.

Totodată, România își exprimă convingerea că voința cetățenilor, liber exprimată prin vot, este singura care asigură legitimitatea unui astfel de proces politic în cadrul unui stat democratic și avertizează că orice abatere de la aceste standarde și principii poate avea un impact nefast asupra legitimității alegerilor.

„După cum este bine-cunoscut, România susține ferm parcursul european al Republicii Moldova, singurul în măsură să ofere cetățenilor acesteia prosperitatea pe care o merită”. se mai arată în comunicatul Ambasadei României în RM.

Precizăm că Maia Sandu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din RM, obținând un scor de 36,1 la sută. Igor Dodon s-a clasat pe locul doi cu 32,6 la sută.

Noutăţile partenerilor

comentarii: