Un fost deputat, un șef de autoritate din subordinea Guvernului, un judecător și trei procurori, sub lupa ANI. Ce încălcări ale legislației ar fi admis

Inspectorii de integritate ai ANI au constatat încălcări în privința a unui fost deputat din Parlamentul Republicii Moldova, a unui judecător din Judecătoria Chișinău, a unui procuror din Procuratura Generală și a doi procurori din procuraturile raionale Dondușeni și Glodeni.

Foto: UNIMEDIA

Astfel, fostul deputat a fost verificat pentru încălcarea regimului juridic al incompatibilităților, fapt pentru care a fost emis un act de constatare, iar în privința judecătorului din Judecătoria Chișinău a fost pornită o cauză contravențională, deoarece acesta a depus tardiv declarația de avere și interese personale.

Cei trei procurori riscă să fie sancționați, deoarece nu au depus declarațiile de avere și interese personale pe portalul declarațiilor sau au depășit termenul legal de depunere.

În cadrul procedurilor contravenționale ale ANI mai sunt vizați doi inspectori din Serviciul Vamal și din cadrul ANSA.

Totodată, inspectorii de integritate au inițiat controlul averii în privința unui angajat din cadrul Batalionului de Destinație Specială „Fulger”. Iar un alt control pentru nerespectarea regimului juridic al conflictelor de interese a fost demarat pe numele unui șef de autoritate din subordinea Guvernului Republicii Moldova.

În total, în perioada vizată, Inspectoratul de Integritate a inițiat opt controale, a emis patru acte de constatare, a pornit trei cauze contravenționale și a întocmit opt procese cu privire la contravenție, după cum urmează:

I. Au fost inițiate 8 controale:

AVERE – un angajat din Batalionului de Destinație Specială „Fulger”;

CONFLICT DE INTERESE –un șef de autoritate din subordinea Guvernului RM, un șef de direcție din Consiliul raional Taraclia, un primar din raionul Soroca și un director de gimnaziu din raionul Ialoveni;

INCOMPATIBILITĂȚI–un primar din raionul Rezina și un funcționar public din raionul Cimișlia;

RESTRICȚII – un funcționar public din cadrul unei primării din raionul Cimișlia.

II. Au fost emise 4 acte de constatare:

INCOMPATIBILITĂȚI - un fost deputat din Parlamentul Republicii Moldova și un primar din raionul Anenii Noi;

CONFLICT DE INTERESE – un șef de întreprindere municipală din orașul Briceni și un primar din raionul Telenești.

III. Au fost pornite 3 cauze contravenționale:

NEDEPUNEREA SAU DEPUNEREA TARDIVĂ A DECLARAȚIILOR DE AVERE ȘI INTERESE PERSONALE – un judecător din Judecătoria Chișinău și un șef de întreprindere municipală din Orhei;

INCOMAPTIBILITĂȚI – un primar din raionul Anenii Noi.

IV. Au fost întocmite 8 procese verbale cu privire la contravenție:

NEDEPUNEREA SAU DEPUNEREA TARDIVĂ A DECLARAȚIILOR DE AVERE ȘI INTERESE PERSONALE – trei procurori din Procuratura Generală, Procuratura Dondușeni și Glodeni, doi inspectori din Serviciul Vamal și ANSA, trei consilieri din Consiliul mun. Comrat, Grătiești și raionul Cantemir.


Pub