Live din Casa Mare: Agropensiuni, cuptoare-fermecate, aparataj medical modern - toate realizate cu sprijinul financiar din partea Uniunii Europene

Istorii de succes, ce reflectă modul în care UE contribuie la dezvoltarea antreprenoriatului în localitățile rurale din nordul Republicii Moldova, au fost prezentate într-o nouă ediție „LIVE din Casa Mare”, în orașul Ocnița, parte componentă a Grupului de Acțiune Locală 33 de Vaduri. Despre activitatea economică și afacerile din regiunea de nord a Republicii Moldova, lansate cu suportul Uniunii Europene, s-a discutat la evenimentul online, desfășurat în cadrul campaniei „UE pentru Moldova rurală”.

Foto: UE pentru Moldova rurală

Istoria afacerii cu păstrăv a familiei Bârlădeanu din Naslavcea pare ireală. Asta pentru că sursa de apă, unde se dezvoltă acum ferma de păstrăv, a fost descoperită absolut întâmplător, în timp ce gospodarii căutau soluții pentru irigarea unei livezi. Așa s-a născut ideea unei noi afaceri în nordul țării, unică pe teritoriul Republicii Moldova. Cu sprijinul proiectelor Uniunii Europene au fost create rezervoare de apă, unde au fost aduse icre din Polonia, iar acum familia Bârlădeanu este deținătoarea unei ferme de păstrăv curcubeu. Tot cu sprijinul Uniunii Europene, pe teritoriul fermei se construiește o agropensiune și un camping pentru turiști.

„Un rol important este asocierea noastră, a oamenilor cu idei de afaceri cu ONG-urile și cu administrațiile locale. Așa noi comunicăm eficient, ne ajutăm reciproc cu sfaturi și reușim, pentru că nu suntem singuri în realizările noastre”, povestește Dumitru Bârlădeanu.

Afacere / Sursa:UE pentru Moldova rurală

Aliona Rusu a muncit ani buni în străinătate, însă dorul de casă a învins și a determinat-o să revină. Din banii adunați cu greu, dar și cu grantul obținut din partea UE, a cumpărat un local din satul natal, unde a pus pe roate o adevărată afacere. „Cuptorul fermecat” de la Sauca pregătește plăcinte, coace pânie, dar și bucate tradiționale.

Aliona Rusu / Sursa:UE pentru Moldova rurală

„Femeile de afaceri din Moldova au succes pentru că sunt sprijinite de UE”, spune Aliona Rusu.

Violeta Maniuc, doctoriță stomatolog din orășelul Sângerei, a accesat un grant din partea ODIMM și a procurat un Ortopantomograf digital pentru cabinetul său stomatologic - unicul în această localitate, de care pot beneficia toți pacienții din raion, dar și o parte dintre cei din raionul vecin, Telenești.

În cadrul Live-ului din Casa Mare din raionul Ocnița, Gintautas Baranauskas, Șef Adjunct Secția Operațiuni, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a reiterat faptul că Uniunea Europeană susține sporirea comepetitivității sectorului agro-alimentar, cu accent pe lanțul valoric al soia, îmbunătățirea calității instruirii profesionale și educaționale în domeniul agriculturii, precum și îmbunătățirea calității apei si a infrastructurii sanitației.

„Prin intermediul acestor intervenții, Uniunea Europeană oferă o varietate de posibilități de finanțare și oportunități de instruire, inclusiv și prin companiile mici și mijlocii, organizațiile partenere sau Grupurile de Acțiune Locală. Credem că aceste experiențe ne vor ajuta să elaboram strategii de dezvoltare rurală, proiecte și oportunități care să corespundă și mai mult realităților și necesităților locale.”

Grupul de Acțiune Locală „33 de Vaduri” se remarcă prin activitatea economică intensă și afacerile inovative lansate de locuitorii din regiune, fapt confirmat și de managerul GAL, Scutelnic Mariana, care a subliniat că mobilizarea și interesul oamenilor pentru dezvoltarea comunităților este unul sporit și că în acest an toate localitățile din raionul Ocnița și-au manifestat dorința de a deveni membri ai Grupului de Acțiune Locală „33 de Vaduri”.

Cristina Gonța, Manager unității de dezvoltare economică, Solidarity Fund PL în Moldova a declarat faptul că Abordarea LEADER vizează nemijlocit dezvoltarea economică a zonelor rurale, iar antreprenoriatul reprezintă pentru Grupurile de Acțiune Locală o prioritate cu siguranță. „Aproximativ 50% din totalul proiectelor implementate de GAL-uri sunt proiecte din sectorul antreprenorial, idei de afaceri din zonele rurale, afaceri mici de familie, care au primit finanțare de la Grupurile de Acțiune Locală în timp a demonstrat că a avut un impact mare pentru localități.

În acest an, Solidarity Fund PL în Moldova și Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova, cu suportul financiar al UE și Polish Aid a lansat proiectul-pilot „Inițiative Pilot LEADER-UE 2020” prin care s-a propus identificarea ideilor de afaceri inovative, care ar putea servi drept modele și surse de inspirație pentru antreprenorii locali, iar în baza cărora se va contura o metodologie pentru GAL, care în viitorul apropiat să implementeze atât proiecte mici cât și proiecte cu impact mult mai mare pentru localități”.

Domeniile de activitate ale proiectelor finanțate de Grupurile de Acțiune Locală sunt agricultura în proporție de 42%, apicultura - 18%, urmate de turismul rural cu 12%, industrie - 11% și alte sectoare.

Tot în contextul creșterii economice zonelor rurale din Republica Moldova, Uniunea Europeană a lansat inițiativa „Primarii pentru creștere economică”, care urmărește susținerea primarilor și a administrațiilor locale din țările Parteneriatului Estic ca să devină facilitatori activi ai creșterii economice și creării locurilor de muncă la nivel local. „Ne dorim să avem cât mai multe comunități locale interesate de dezvoltarea economică, primari implicați în acest proces și parteneriate publice-private, care să asigure mai multe afaceri, noi locuri de muncă create și investiții în zonele rurale”, a declarat Lilian Danilov, Coordonator pentru R.M, „Inițiativa Primarii pentru Creștere Economică.

Pe parcursul anilor, Uniunea Europeană a implementat mai multe programe de dezvoltare a zonelor rurale din Republica Moldova. În prezent, aceasta susține trei programe de dezvoltare a zonelor rurale în valoare de 13,2 milioane de euro: proiectul DEVRAM, implementat de Agenția de Dezvoltare din Austria, proiectul de sprijin pentru IMM din zonele rurale implementat de ODIMM și proiectul Abordarea LEADER pentru prosperitate rurală din Moldova, implementat de Solidarity Fund PL în Moldova.

Live din Casa Mare / Sursa:UE pentru Moldova rurală
Live din Casa Mare / Sursa:UE pentru Moldova rurală
Live din Casa Mare / Sursa:UE pentru Moldova rurală


Pub