Mesajul Ambasadelor Marii Britanii și Statelor Unite după prezentarea rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale

Guvernul Marii Britanii urmărește procesul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova cu interes imparțial, potrivit unui comunicat emis de Ambasada Regatului Unit în Moldova. Totodată, Ambasada Statelor Unite salută evaluarea făcută de Oficiul pentru Instituțiile Democratice și Drepturile Omului al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (ODIHR).

Foto: UNIMEDIA

„Ambasada Statelor Unite salută evaluarea făcută de Oficiul pentru Instituțiile Democratice și Drepturile Omului al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (ODIHR) conform căreia primul tur al alegerilor prezidențiale din Moldova din 1 noiembrie a fost organizat profesional și gestionat în mod transparent, în pofida pandemiei Covid-19.

Încurajăm autoritățile din Moldova să soluționeze problemele procesului electoral identificate de ODIHR pentru a asigura un al doilea tur liber și corect”, se arată într-o notă emisă de reprezentanții ambasadei.

Totodată, ambasada Regatului Unit anunță că este de acord cu concluziile Misiunii de Observare a alegerilor a Oficiului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (BIDDO) că procesul de votare a fost bine organizat.

„Marea Britanie constată, de asemenea, îngrijorările exprimate de ODIHR cu privire la lipsa de obiectivitate și neutralitate arătată în timpul campaniei electorale de către organizațiile media afiliate puternic politic. Marea Britanie solicită tuturor instituțiilor relevante să soluționeze aceste puncte slabe înainte de a doua rundă a alegerilor din 15 noiembrie, astfel ca pentru toți cetățenii moldoveni și partenerii internaționali ai Republicii Moldova să fie de încredere”, se arată în declarație.


Pub