Presa internațională a văzut o nouă bătălie geopolitică în Moldova 

Moldova urmează să desfășoare turul doi al alegerilor între pro-rusul Igor Dodon și pro-europeana Maia Sandu. Acesta sunt principalele idei cu care încep jurnaliștii străini știrile despre alegerile din Moldova. 

Radio Free Europe scrie „Faptul că Maia Sandu a ieșit în fața lui Dodon în urma scrutinului de ieri a fost o surpriză”. Jurnaliștii mai aduc aminte însă că Dodon a învins-o pe Maia Sandu în 2016, într-un scrutin aflat sub umbra unor fraude electorale. 

„Cu o populație de 3,5 milioane, Moldova este una din cele mai sărace țări din Europa, și este divizată între cei care susțin mai bune relații cu Rusia, iar alții pentru relații mai bune cu Ue și România”, mai scriu jurnaliștii. 

Și Financial Times a scris despre alegerile din Chișinău. Aceștia, au menționat că „Turul II dintre Maia Sandu și Igor Dodon va fi un nou episod din lunga bătălie în privința orientării geopolitice a Republicii Moldova, care are loc din 1991”. 

Agenția France Presse menționează că „Mica țară post-sovietică a votat sub ochiul urmăritor al Moscovei, care vrea ca țara să rămână în orbita ei politică”. Materialul mai aduce aminte inclusiv de faptul că Moldova este cea mai săracă țară din Europa, dar și că în continuare, societatea noastră este divizată. 

Jurnaliștii au discutat cu unii alegători, care au spus că nu și-ar dori „o situație ca în Belarus”. 

TVRain a scris despre faptul că „Igor Dodon a pierdut primul tur al alegerilor în fața principalului opozant, Maia Sandu”. Aceeași concluzie a făcut-o și publicația UA News. Komersant menționează că „Maia Sandu l-a depășit pe Igor Dodon în cadrul alegerilor prezidențiale din Moldova”. 

Votul transnistrenilor, subiect la Euronews 

Publicația Euronews a scris un articol amplu despre alegerile din Chișinău și a accentuat în mare parte aspectul cetățenilor din stânga Nistrului. 

„Nu este nici o surpriză că moldovenii transnistrieni tind să voteze pentru Dodon și aliații săi”, menționează jurnaliștii. 

Amintind de faptul că Dodon a câștigat în 2016, și menționând că au votat atunci 17 mii de cetățeni din acea regiune, jurnaliștii spun că în 2019, deja 37 de mii au participat la alegeri, organizați în microbuze și stând la coadă pentru a participa la alegeri. 

Astfel, reporterii punctează că Dodon „l-a curtat” de mai multe ori pe liderul autoproclamatei republici de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, în special în vara lui 2020 cu soluționarea problemei legate de cardurile Visa și Mastercard din regiune. 

Totodată, în același context, Moldova a amânat pentru a 6-a oară în 3 ani unele taxe cu privire la țigări și alcool importate și exportate de companii transnistrene prin trei puncte de control de pe frontiera Moldo-Ucraineană. 

Iar pentru aceste servicii, jurnaliștii punctează că Transnistria întoarce favorurile, prin ridicarea restricțiilor cu privire la COVID-19 de pe 19 octombrie, iar alt set de restricții au dispărut odată cu 1 noiembrie, data alegerilor prezidențiale din Moldova. 

„Dacă vorbim de cetățeni care voluntar vor să participe la alegeri, atunci îs doar 3-5000 din ei. Ei simt nevoia de a participa la alegeri și la viața politică a țării. Dar sunt și cei care sunt forțați sau mituiți să vină să voteze. Asta este fraudă. Altă denumire nu avem”, a spus pentru Euronews Valeriu Pașa. 

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.