Un fost deputat, un judecător și mai mulți procurori, sub lupa ANI

Irina Odobescu
02/11/2020

Inspectorii de integritate a Autorității Naționale de Integritate (ANI) au constatat, în perioada 26–31 octombrie 2020, încălcări în privința unui fost deputat din Parlamentul Republicii Moldova, unui judecător din Judecătoria Chișinău și a unui procuror din Procuratura Generală și alți doi procurori din procuraturile raionale Dondușeni și Glodeni. 

Săptămâna trecută, Inspectoratul de Integritate a inițiat opt controale, a emis patru acte de constatare, a pornit trei cauze contravenționale și a întocmit opt procese cu privire la contravenție. 

Fostul deputat a fost verificat pentru încălcarea regimului juridic al incompatibilităților, fapt pentru care a fost emis un act de constatare. În privința judecătorului din Judecătoria Chișinău a fost pornită o cauză contravențională, deoarece a depus tardiv declarația de avere și interese personale.

Cei trei procurori riscă să fie sancționați din cauza că nu au depus declarațiile de avere și interese personale pe portalul declarațiilor sau au depășit termenul legal de depunere. În cadrul procedurilor contravenționale ale ANI mai sunt vizați doi inspectori din Serviciul Vamal și Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

Inspectorii de integritate au inițiat controlul averii în privința unui subiect din cadrul Batalionului de Destinație Specială „Fulger”. Un alt control a fost inițiat pentru nerespectarea regimului juridic al conflictelor de interese pe numele unui șef de autoritate din subordinea Guvernului Republicii Moldova. Sub lupa ANI a ajuns și averea unui șef de direcție din Consiliul raional Taraclia, unui primar din raionul Soroca și a unui director de gimnaziu din raionul Ialoveni.

Au fost stabilite incompatibilități în cazul unui primar din raionul Rezina și al unui funcționar public din raionul Cimișlia, în cazul unui funcționar public din cadrul unei primării din raionul Cimișlia.

ANI a emis săptămâna trecută patru acte de constatare. Au fost constatate incompatibilități în cazul unui fost deputat din Parlamentul Republicii Moldova și al unui primar din raionul Anenii Noi. Conflicte de interese au fost stabilite în cazul unui șef de întreprindere municipală din orașul Briceni și al unui primar din raionul Telenești.

Au fost pornite trei cauze contravenționale, două dintre care pentru nedepunerea sau depunerea tardivă a declarațiilor de avere și interese persoanel în cazul unui judecător din Judecătoria Chișinău și al unui șef de întreprindere municipală din Orhei. În cazul unui primar din raionul Anenii Noi au fost constatate incompatibilități.

În aceeași perioadă au fost întocmite opt procese-verbale cu privire la contravenție în cazul a trei procurori de la Procuratura Generală, Procuratura Dondușeni și Glodeni și a doi inspectori din Serviciul Vamal și ANSA, trei consilieri din Consiliul mun. Comrat, Grătiești și raionul Cantemir.

Irina Odobescu
02/11/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii