fbpx

video | „Primul tur a fost organizat profesionist, în pofida provocărilor epidemiologice”. Concluziile OSCE vizavi de alegerile prezidențialele

Observatorii Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) au prezentat astăzi concluziile privind alegerile prezidențiale din Republica Moldova, menționând că acestea au fost organizate în mod corect și profesionist.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În cadrul unei conferințe de presă, șeful Misiunii OSCE, Corien Jonker, a menționat că procesul electoral a fost urmărit cu atenție de către observatorii delegați pe teritoriul Republicii Moldova timp de șase săptămâni.

„Deși alegerile au avut loc pe fundalul provocărilor COVID-19, într-o campanie pluralistă alegătorii au putut face alegeri în cunoștință de cauză dintr-o gamă largă de candidați și puncte de vedere politice”, a declarat Jonker.

Potrivit observatorilor, campania electorală a fost una competitivă, în care alegătorii au avut alternative politice distincte, deși au fost și anumite insinuări privind cumpărarea voturilor.

Totodată, observatorii misiuni au raportat și informații cu privire la transportarea organizată a alegătorilor, ceea ce a condus la tensiuni și blocarea drumurilor.

Deși autoritățile electorale au reușit să facă față situației impuse de COVID-19 și au organizat corespunzător scrutinul fără a încălca drepturile cetățenilor la libera exprimare, reprezentanții OSCE rămân cu unele îngrijorări. 

De asemenea, specialiștii Biroului au ajuns la concluzia că majoritatea reprezentanților mass-media sunt afiliate politic și sunt controlate direct sau indirect, fiind sponsorizate de forțe politice.

Citește și: video | Același scrutin, rezultate diferite. Promo-LEX a prezentat rezultatele preliminare ale numărării voturilor la prezidențiale

Votează informat! Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button